Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
07.06.2019 03:55

V obci si slávnosťami pripomenú tradíciu pestovania čerešní


Ilustračný výrez plagátu


V Šútovciach v okrese Prievidza si opäť pripomenú tradíciu pestovania čerešní. Čerešňové slávnosti ponúknu 15. júna kombináciu folklóru a ochutnávky tradičných šútovských špecialít z čerešní.


Informovala o tom Jana Hvojniková z Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi.       

V programe slávností, ktoré sa začnú o 14.30 h, sa predstaví Detská ľudová hudba spod Rokoša, Veronika Rabada s kapelou, Ľudová hudba spod Rokoša, Beťári a hudobná skupina Karamel. Návštevníci budú môcť ochutnať čerešňové gule a ďalšie tradičné špeciality z tohto ovocia. Pre deti obec pripravila i skákací hrad, maľovanie na tvár, cukrovú vatu a predstavenie Dračí príbeh v podaní Divadelnej spoločnosti z Prievidze.       

Pestovaním čerešní boli Šútovce kedysi vychýrené. Tradíciu spomína i zápis v miestnej kronike z roku 1834. Pestovanie ovocia ustalo v 80. rokoch minulého storočia, keď vtedajšie štátne majetky v rámci rekultivácie pôdy mnohé pôvodné stromy odstránili.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Žatevné zvyky predstavia v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Dožinky
Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, ukážky poľnohospodárskych prác a dožinkové slávnosti predstavia v nedeľu (23. 8.) na podujatí Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.
viac
07.06.2022
Hradné slávnosti ponúknu dobové výjavy, koncert, divadlo i ohňovú šou
Areál Levického hradu bude počas najbližšieho víkendu patriť histórii. V sobotu 11. júna sa tam zídu šermiari a hradní páni. Pripravená je beseda i ukážky rôznych dobových výjavov.
viac
23.07.2022
Mesto Modra pozýva na Huncokárske slávnosti
Od piatka do nedele (24. 7.) si v Modre a miestnej časti Piesok pripomenú huncokárov - bavorských a tirolských drevorubačov, ktorí prišli na územie Malých Karpát v polovici 18. storočia. Tohtoročný program tradičných Huncokárskych slávnosti približuje samospráva na sociálnej sieti.
viac
11.08.2022
Goralské folklórne slávnosti sa z centra obce presunuli vyššie
V Bachledovej doline v Ždiari vo štvrtok štartuje 26. ročník Goralských folklórnych slávností. Oslava tradičnej goralskej kultúry a tradícii sa koná do nedele 14. augusta na netradičnom mieste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %