Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.10.2018 03:55

V obci realizujú podujatie v rámci Svetového dňa vidieckych žien


Košúty, snímka zdroj obec Košúty


V rámci Svetového dňa vidieckych žien pripravili obec Košúty a OZ Vidiecky parlament na Slovensku v kultúrnomo dome konferenciu s názvom Ženy do voza aj do koča spojenú s vyhlásením výsledkov súťaže Vidiecka žena roka – Líderka 2018 v kategóriách politička, podnikateľka, aktivistka a remeselníčka.


Ako uviedla Mária Behanovská z OZ Vidiecky parlament na Slovensku, "podujatie je oslavou vidieckych žien, ich náročnej každodennej starostlivosti o domácnosť, hospodárstvo, ich pracovného úsilia, ale aj ich spoločenskej angažovanosti". Záštitu nad podujatím prevzala europoslankyňa Jana Žitňanská.       

Počas dňa budú účastníci diskutovať o aktuálnych a z pohľadu rozvoja vidieka dôležitých témach, ako mladí ľudia na vidieku, spolupráca verejnej správy s mladými ľuďmi, dostupnosť a kvalita služieb na vidieku a podobne, a to do 16.30 h. Organizátori pripravili prezentáciu príkladov z praxe, predstavia, ako funguje spolupráca v rámci Miestnych akčných skupín (MAS) Stará Čierna Voda a Dudváh.       OZ realizuje projekt s celoslovenskou pôsobnosťou podporený z Operačného programu Efektívna verejná správa s názvom Vidiecka mládež v regióne. Projekt, jeho ciele a aktivity predstavia účastníkom členovia projektového tímu.       

Vyvrcholením podujatia bude vyhlásenie výsledkov súťaže Líderka 2018 od 17.00 h a spoločenský večer s kultúrnym programom od 18.00 h. Medzi aktivity sprievodného programu budú zaradené maľovanie na hodváb či paličkovaná čipka.       

Podujatie sa koná v súvislosti so Svetovým dňom vidieckych žien, ktorý pripadá na 15. október, a má ľudstvu pripomenúť významnú úlohu, ktorú zohrávajú vidiecke ženy pri rozvoji poľnohospodárstva a vidieka, pri zlepšovaní potravinovej bezpečnosti i odstraňovaní chudoby na vidieku. V mnohých krajinách sveta sa vidiecke ženy podieľajú na poľnohospodárskej výrobe, zabezpečovaní vody a ďalších potrebných vecí pre rodinu, venujú sa i aktivitám mimo farmy, aby zlepšili životnú úroveň rodiny, starajú sa o deti, chorých i staršie osoby.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Vidiecka žena roka  – „Líderka roka 2020“
Vidiecky parlament na Slovensku s obcou Klátová Nová Ves a partnermi vyhlasujú 19. ročník súťaže.
viac
15.10.2020
Výsledky súťaže Vidiecka žena roku 2020 vyhlásia online
Tohtoročný už 19. ročník súťaže Vidiecka žena – Líderka roku 2020, ktorý sa mal uskutočniť v týchto dňoch v obci Klátová Nová Ves, sa pre sprísnené epidemiologické opatrenia neuskutoční.
viac
10.06.2021
Odberové pracoviská sa počas Svetového dňa darcov krvi otvoria verejnosti
Národná transfúzna služba (NTS) SR na svojich odberových pracoviskách pripravila pre darcov krvi a verejnosť deň otvorených dverí. Urobí tak pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý si spoločnosť pripomenie v pondelok 14. júna. Informovala o tom hovorkyňa NTS Martina Frigová.
viac
22.09.2022
Svetový čistiaci deň si Slovensko pripomenulo viacerými upratovaniami
Nelegálne skládky, voľne pohodený odpad v meste a odpadky tam, kde vôbec nepatria. Aj takáto je realita miest a obcí nielen na Slovensku, ale aj vo svete.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %