Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
16.10.2018 05:05

V obci pribúdajú mladí obyvatelia, vekový priemer vďaka nim klesá


Na snímke budova Obecného úradu v obci Rimavské Zalužany v okrese Rimavská Sobota 12. októbra 2018. EASYFOTO TASR - Branislav Caban


S 355 obyvateľmi patria Rimavské Zalužany v okrese Rimavská Sobota k menším obciam, avšak záujem ľudí o bývanie v tejto dedine stúpa. TASR to potvrdila starostka Janka Ďurišová, podľa ktorej v posledných rokoch pribudli obyvatelia hlavne v časti Príboj.


„Evidujeme záujem predovšetkým mladých ľudí o bývanie v našej dedine, o výstavbu nových domov, ako aj o rekonštrukciu tých starších. Vekový priemer nám preto klesá, v súčasnosti sa pohybuje okolo 40 rokov,“ konkretizovala starostka.       

Jednou zo služieb, ktorú obec ponúka hlavne mladším obyvateľom, je škôlka, sídliaca priamo v budove obecného úradu. „Pre mladých rodičov je to veľká výhoda, ktorú oceňujú. Pred pár rokmi sme síce mali pre nízky počet detí problém s udržaním škôlky, ale našťastie, to sa už zmenilo,“ doplnila.       

Problémom pri výstavbe nových domov v obci je však podľa nej malý intravilán, ktorý prakticky kopíruje zastavané územie, potenciálne stavebné pozemky s veľkým množstvom vlastníkov či ochranné pásma plynovodu, železnice, rieky Rimava i vedenia vysokého napätia, ktoré všetky prechádzajú obcou. „Ani náš celkový kataster nie je veľký, má len 426 hektárov, napriek tomu, že ho vlastne tvoria katastre dvoch niekedy samostatných dedín – Rimavských Zalužian a Príboja,“ doplnila Ďurišová.

Rimavské Zalužany sú situované približne v strede cesty medzi Rimavskou Sobotou a Hnúšťou, kam podľa starostky veľa ľudí dochádza za prácou. Viacerí podnikatelia ale pôsobia aj priamo v obci. „Najväčším zamestnávateľom je u nás Kamenárstvo Ulický, ďalších ľudí zamestnávajú miestni živnostníci. Niektorí obyvatelia však za prácou dochádzajú aj do Tisovca, Brezna či dokonca Rožňavy,“ priblížila Ďurišová.       

Rimavské Zalužany sa rozvíjajú aj vďaka podporeným projektom. Jedným z najúspešnejších bolo podľa starostky vybudovanie kultúrno-spoločenského centra v prírode Lesík, ktoré slúži na organizovanie obecných aj iných akcií. Za ďalší úspešný projekt podľa vlastných slov považuje rekonštrukcie miestnych komunikácií Kožuškovo a Príboj, ako aj obnovu požiarnej zbrojnice.       

Naopak, podporený nebol projekt na obnovu budovy obecného úradu a priľahlého areálu. „Bude ma to stále mrzieť. Bol výborne vypracovaný, šlo o sumu takmer 390.000 eur. V prípade úspechu mal v podkroví vzniknúť priestor na ubytovanie, rozšírila by sa škôlka a upravil areál,“ podotkla Ďurišová s tým, že nakoniec sa zrealizovala len rekonštrukcia prázdnych miestností na prvom poschodí.       

„Kedysi v nich boli umiestnené triedy, keďže objekt bol pôvodne budovou, v ktorej sídlila obecná škola. Po rekonštrukcii v týchto miestnostiach vznikli spoločenské priestory a knižnica,“ objasnila starostka.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Mesto akceptovalo požiadavky obyvateľov sťažujúcich sa na jarmok
Žiarska samospráva sa rozhodla vyjsť v ústrety nespokojným obyvateľom, ktorí nedávno iniciovali petíciu za presťahovanie žiarskeho jarmoku do inej lokality.
viac
22.07.2018
Obec trápi, že nemá vodu ani kanalizáciu
Obec Uličské Krivé, ktorá sa nachádza v Národnom parku Poloniny a od okresného mesta Snina je vzdialená približne 35 kilometrov, trápi hlavne to, že nemá vodu ani kanalizáciu. Pre TASR to uviedol jej starosta Milan Sičak.
viac
29.10.2018
V separovaní chce byť obec medzi tromi najlepšími v Turci
Žabokreky v okrese Martin chcú byť medzi tromi najlepšími obcami v Turci v rámci separovania. Podľa starostky Zuzany Valockej aktuálne vyseparujú viac ako 38 percent, no jej ambíciou je vyseparovať nad 60 percent odpadu.
viac
12.01.2021
Navrhované testovanie ochromí všetky ostatné činnosti v Bratislave
Organizácia celoplošného testovania v polovici januára a následne každý týždeň, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta, úplne ochromí všetky ostatné činnosti a konania v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %