Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
19.12.2016 12:52

V obci postavia chýbajúci zberný dvor za takmer 700 000 eur


Ilustračná snímka: (int).


Podtatranská obec Lendak v okrese Kežmarok získala od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ vo výške viac ako 691 449 eur na vybudovanie zberného dvora, ktorý v obci chýba.


Samospráva bude projekt spolufinancovať piatimi percentami zo schválenej sumy príspevku. S výstavbou by sa malo začať v priebehu budúceho roka. Potvrdil to prednosta Obecného úradu v Lendaku Michal Marhefka.      

Lendak má viac ako 5200 obyvateľov a zber odpadu vykonáva obec prostredníctvom vlastnej príspevkovej organizácie. "Na to, aby sme mohli poskytovať plnohodnotné služby v odpadovom hospodárstve hodné 21. storočia, je zberný dvor nevyhnutnosťou," uviedol Marhefka. Ako doplnil, v podtatranskej obci sa nachádza viacero nelegálnych skládok odpadu. "Jeden z hlavných dôvodov, ktorý nás viedol žiadať o nenávratný finančný príspevok, bol práve fakt, že chceme s odpadom ktorý je v Lendaku nelegálne uložený, bojovať. Ako inak, ak nie organizovane a premyslene. Hlavným prostriedkom je v tomto prípade práve zberný dvor," priblížil prednosta obecného úradu.      

"V súčasnosti prebiehajú úkony, ktoré vedú k podpisu zmluvy s riadiacim orgánom, teda Ministerstvom životného prostredia SR. Taktiež sa realizuje verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác, ktoré je pred vyhodnotením. Ak všetko pôjde podľa plánu, tak v marci 2017 by sa malo začať s výstavbou," priblížil Marhefka s tým, že v druhej polovici roka 2017 by mal byť zberný dvor v prevádzke.      

Zberný dvor bude mať výmeru takmer 1000 metrov štvorcových a bude sa nachádzať v lokalite, ktorú miestni volajú "Vyše Karasa". "Je to miesto na začiatku dediny, na lesnej ceste vedúcej smerom na Ždiar a Jezersko," priblížil prednosta. Okrem samotnej budovy zberného dvora pribudnú v areáli aj spevnené plochy a garáže. Dotácia bude použitá aj na nákup techniky, konkrétne traktora, čelného nakladača, vlečky či nových veľkoobjemných kontajnerov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na likvidáciu čiernych skládok pôjde ďalších 7 miliónov eur
Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sa rozhodol pokračovať v programe Veľké upratovanie Slovenska, s ktorým prišiel jeho predchodca Peter Žiga (Smer-SD). Pôjde o druhé kolo programu, v tom prvom sa prerozdelilo vyše deväť miliónov eur.
viac
06.03.2017
Vybudovaním zberného dvora ušetrí obec na vývoze komunálneho odpadu
Hornooravská obec Hruštín, ktorá je vstupnou bránou do námestovského okresu, vybuduje v tomto roku nový zberný dvor na separáciu odpadu.
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
27.08.2020
Obec Čečejovce svojpomocne zriadila zberný dvor
Eliminovať čierne skládky vo svojom katastri chce obec Čečejovce v okrese Košice-okolie prostredníctvom zberného dvora, ktorý zriadila. Otvorili ho v polovici júna, odvtedy z neho vyviezli 12 veľkoobjemových kontajnerov odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %