Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.04.2016 09:00

V Nitre modernizujú onkológiu. Dôvodom je nárast počtu pacientov


Oddelenia rádioterapie a klinickej onkológie vo Fakultnej nemocnici Nitra. (Foto: tasr)


Oddelenia rádioterapie a klinickej onkológie v nitrianskej fakultnej nemocnici prechádza rekonštrukciou. Spodná časť pavilónu sa opravuje a modernizuje. S prácami sa začalo v marci, ukončené majú byť v priebehu júna.


Podľa slov primára oddelenia Juraja Detvaya tu vznikne nové pracovisko pre prípravu cytostatík a ďalšie. Ako vysvetlil, cieľom je komplexná rekonštrukcia, ktorá posunie nitriansku onkológiu na vyššiu úroveň. „Máme dva lineárne urýchľovače a do budúcnosti bude veľmi dôležité, aby sme splnili kritériá takzvaného komplexného onkologického centra. Tieto centrá sú charakterizované práve počtom lineárnych akcelerátorov a samozrejme, robia sa aj audity. Ak dokážeme splniť všetky kritériá, budeme môcť liečiť pacientov zo spádovej oblasti zhruba 350.000 až 400.000 ľudí,“ uviedol Detvay. 

Dôvodom modernizácie oddelenia rádioterapie a klinickej onkológie je aj stále sa zvyšujúci počet chorých a fakt, že Nitriansky kraj štatisticky vykazuje jeden z najväčších výskytov onkologických ochorení v rámci Slovenka. „Máme také počty pacientov, že sa musíme jednoducho rozširovať. Po rekonštrukcii budeme pripravovať cytostatiká tak, ako nám to európske normy kážu. Budeme mať najmodernejšiu liečbu, už teraz máme rádioterapeutickú liečbu, chemoterapeutickú liečbu, hormonálnu liečbu, monoklonové protilátky a kombinované veľmi moderné liečebné modality spolu s ďalšími pomôckami,“ povedal primár. 

Podľa jeho slov metódy liečby rakoviny stále napredujú, neustále sa však zvyšuje aj počet onkologických pacientov. Každý rok prejde liečbou v chemoterapeutickej ambulancii v Nitre približne 6000 až 6500 pacientov a ich počet stále stúpa. „Máme tu tri ambulancie a musím konštatovať, že máme naozaj veľký nárast pacientov. Neexistuje jeden rok a jedna diagnóza, kde by sme zaznamenali, že dochádza k poklesu. Naopak, dochádza len k rastu a za posledné roky sú tie čísla neúprosné. Tá krivka ide stále hore a to ide o každú jednu onkologickú diagnózu,“ dodal Detvay.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
V areáli Zoborského kláštora pribudne rekonštrukcia mníšskeho príbytku
V priestore niekdajšieho Zoborského kláštora by v priebehu tohto roka mohla pribudnúť náznaková rekonštrukcia príbytku mnícha. Architektonický návrh predbežne počíta s piatimi variantmi.
viac
01.10.2017
Združenie Za silné regióny chce pomôcť vinárom nájsť cestu k zákazníkom
Pomáhať drobným vinárom pri umiestňovaní ich produkcie na trhu je jedným z mnohých zámerov občianskeho združenia Za silné regióny. Jeho hlavným cieľom je podpora domácich producentov a snaha dostať čo najviac regionálnych výrobkov na trh.
viac
11.02.2020
Milión eur z Nadácie Kia Motors Slovakia zavŕšil dar pre žilinskú traumatológiu
Najnovším úspešným projektom za spolu 140-tisíc eur sa stal nákup moderného diagnostického prístroja na operačné sály úrazovej chirurgie a výmena okien na oddelení klinickej a radiačnej onkológie.
viac
01.02.2024
Zrekonštruované pôrodnícke oddelenie Liptovskej nemocnice už využívajú rodičky
Nový komfort môžu očakávať rodičky na pôrodníckom oddelení Liptovskej nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Celková investícia predstavuje 200 tis. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %