Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.05.2016 01:23

V niektorých škôlkach v rakúskych obciach je väčšina slovenských detí


Snímka zdroj: kindergarten-kittsee.at


V niektorých materských školách (MŠ) v rakúskych prihraničných obciach, kde je väčšina slovenských detí a doma sa s nimi rodičia nezhovárajú po nemecky, sa deti nenaučia nemčinu tak dobre, aby boli pripravené na základnú školu s vyučovacím jazykom nemeckým.


      „Deti sa často rozprávajú medzi sebou po slovensky, potrebovali by možno viac aktivít v malých skupinkách, kde sú intenzívne zapojené do nejakej činnosti, pri ktorej musia rozprávať a odpovedať na otázky po nemecky“, uviedla slovenská poslankyňa Obecného úradu vo Wolfsthale Zuzana Ondrisová. V škôlke sa deti naučia jazyk skôr pasívne, veľa rozumejú, ale už horšie rozprávajú. Preto je potrebné deti doučovať aj doma, na čo však rodičia veľakrát nemajú čas a znalosti.      

 „Stáva sa aj to, že deti sa s rodičmi po nemecky rozprávať nechcú, pretože to nie je pre ne prirodzené, iná situácia je, ak je dieťa vychovávané dvojjazyčne od narodenia“, doplnila Ondrisová. Podľa nej zdôvodnenie, že za to môže veľký počet detí v škôlke so slovenskou materinskou rečou, celkom neobstojí, pretože napríklad v nemeckej súkromnej MŠ v Bratislave, kde je 90 percent slovenských detí, sa naučia hovoriť plynulo po nemecky za jeden školský rok. Ondrisová preto hľadá iné možnosti, ako deťom pomôcť v jazykovej vybavenosti pred nástupom do školy. Cez letné prázdniny bude vo Wolfsthale opäť denný letný tábor nemeckého jazyka, ktorý minulý rok pomohol deťom zlepšiť sa v jazykovej vybavenosti.       

Starosta rakúskej prihraničnej obce Berg Georg Hartl je presvedčený, že rodičia majú tiež zodpovednosť za to, ako ich deti ovládajú nemčinu, a preto by mali svojim deťom pomáhať učiť sa nemčinu. „Veľa rodičov si myslí, že škôlka alebo škola je tu na to, aby ich naučila po nemecky a rodičia k tomu nemusia prispieť, ale myslím si, že to nie je správny názor“, povedal Hartl pre TASR.       

Materskú školu vo Wolfsthale, v ktorej je 80 percent detí so slovenskou materinskou rečou, navštevuje v tomto školskom roku 62 detí. V MŠ v Kittsee je 200 detí rozdelených po 25 do ôsmich skupín, pričom v niektorých z nich je až 23 Slovákov. Do MŠ v Edelstale chodí 26 detí, z toho dve tretiny pochádzajú zo slovenských rodín.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Materské školy verzus škôlky bez strechy– v Nemecku je 1200 lesných škôlok
Ukazuje sa, že u nemeckých rodičov je tento typ predškolského zariadenia čoraz viac v kurze. Nemci ich zriaďujú v dvoch základných formách – ako triedu v bežnej materskej škole alebo ako samostatné zariadenie.
viac
29.04.2016
Materské školy verzus lesné škôlky bez strechy a stien – ako je to na Slovensku
V západnej a severnej Európe overená prax, u nás takmer neznáma alternatíva výchovy a vzdelávania.
viac
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
16.12.2016
Medzilaborciam schválili dotáciu na škôlku pre deti z rómskych komunít
Medzilaborce boli úspešné pri získavaní dotácie na projekt výstavby materskej školy na Zámočníckej ulici pre 80 detí prevažne z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán mestu schválilo na projekt sumu 617 500 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %