Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
20.09.2017 09:00

V Michalovciach odhalili miniatúru niekdajšej židovskej synagógy


Súčasťou projektu je aj výstava fotografií so židovskou tematikou v Galérii pod nebom.


Cieľom projektu Non possumus obliviscere - Nesmieme zabudnúť je priblížiť informácie o holokauste a udalostiach z rokov 1939 - 1944 verejnosti. Mesto si tak chce uctiť pamiatku židovských obyvateľov mesta, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch.


V Michalovciach nezabudli na židovskú komunitu, ktorá mala v meste silné zastúpenie v druhej polovici 18. storočia a ani na tých 3565 mužov, žien a detí z  5800 michalovských Židov, ktorých v rokoch 1942 – 1944 deportovali do Osvienčimu.

Non possumus obliviscere - Nesmieme zabudnúť, je názov projektu, ktorý mesto uskutočňuje s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR. Jeho cieľom je priblížiť informácie o holokauste a udalostiach z rokov 1939 - 1944 v Michalovciach širokej verejnosti. Mesto si tak chce uctiť pamiatku židovských obyvateľov mesta, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch, preto 8. septembra na Námestí osloboditeľov odhalili miniatúru židovskej synagógy, ktorej autorom je akademický sochár Ján Leško.

Na miniatúre záujemcovia nájdu historické fakty v slovenskom, anglickom, hebrejskom jazyku a v Braillovom písme a tiež prepojenie prostredníctvom QR kódu na ďalší zdroj informácií.

Súčasťou projektu je aj výstava fotografií so židovskou tematikou v Galérii pod nebom. Mesto pri tejto príležitosti vydalo bulletin a pripravilo aj Špacirki po varošu - prechádzky po stopách židovstva v Michalovciach.

Michalovce patrili k centrám ortodoxného židovstva. V roku 1900 tu žilo niekoľko stoviek Židov. Koncom 19. a na začiatku 20. storočia tvorili židia približne 29 % obyvateľstva Michaloviec. Vlastnú modlitebňu si židovská komunita postavila v roku 1786 a do konca 19. storočia miestni židia vybudovali novú synagógu. Stála na mieste dnešnej polikliniky a dokončili ju v roku 1888. Synagóga však bola zbúraná v roku 1976.

Mesto sa usiluje týmto projektom oživiť spomienky, pripomínať nedávnu históriu mesta, vychovávať a vzdelávať s cieľom predchádzať všetkým formám antisemitizmu, rasizmu, xenofóbie a iným prejavom intolerancie.

Projekt bol financovaný z dotácie Ministerstva spravodlivosti SR sumou 10 000 eur a z rozpočtu mesta sumou 1500 €.

Obecné noviny č. 37-38/2017

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2016
Židovské komunitné múzeum predstavuje vzácne predmety minulosti
Opona na svätostánok z čias bratislavského rabína Chatama Sofera, židovské rituálne predmety, ktoré pri návšteve vtedajšieho Prešporka obdivoval cisár František Jozef či vyše 700-ročné fragmenty hebrejského pergamenového rukopisu.
viac
22.04.2017
V synagóge v Šahách v pondelok otvoria výstavu Sedím na vedení a je mi dobre
Výstavu Life energia s názvom Sedím na vedení a je mi dobre, ktorá je spojená s fotografickou súťažou pre návštevníkov, spustia v šahanskej synagóge v okrese Levice v pondelok (24.apríla).
viac
22.09.2020
Nitrianska hudobná jeseň opäť ponúkne koncerty vážnej hudby
Slovenský komorný orchester svojím koncertom otvorí 8. októbra v poradí 15. ročník medzinárodného podujatia Nitrianska hudobná jeseň. Ako informovala radnica, cyklus koncertov sa bude v priebehu októbra konať vždy o 18. hodine v Synagóge.
viac
17.02.2022
Senecká synagóga je tesne pred dokončením
Rekonštrukcia synagógy v Senci, ktorú realizuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK), sa blíži do finálnej etapy. Po dokončení ožije kultúrou, pripomenie minulosť židovskej komunity a uchová aj vzácny rituálny kúpeľ mikve či murovanú pec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %