Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.05.2018 11:55

V meste vznikne ihrisko, ktoré bude replikou kláštora v meste Oroszlány


Kláštorný komplex v meste Oroszlány v Maďarsku. Ilustračná snímka, zdroj:facebook.com - Lubomir Červený


V Šali by malo už čoskoro vyrásť detské ihrisko, ktoré bude replikou historickej pamiatky, ktorá sa nachádza v maďarskom meste Oroszlány. Jeho výstavba je súčasťou projektu s názvom Cultplay – vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva.


Šaľa sa do projektu zapojila spolu s ďalšími ôsmimi mestami. „Vďaka tomu vyrastie v budúcnosti v našom meste tematické ihrisko podľa historickej pamiatky Majk. Ide o repliku historického kláštorného komplexu z mesta Oroszlány. V tomto partnerskom meste sa zasa budú môcť deti zahrať na zmenšenine šalianskeho renesančného kaštieľa,“ vysvetlila Erika Kollerová z mestského úradu.  

Tematické parky Cultplay budú využívané najmä ako detské ihriská. Ich súčasťou však budú aj rozšírené informácie o ostatných atrakciách v partnerských obciach. „Dostupné budú formou internetovej aplikácie v troch jazykoch, slovenskom, maďarskom a anglickom. Každý z parkov bude do pozornosti návštevníkov odporúčať iný park, lákajúc tak návštevníkov z jednej strany Dunaja na druhú,“ uviedla Kollerová.       

Ako doplnila, výstavba ihrísk a sprievodné podujatia budú realizované postupne v každom zo zapojených miest, plánovaný termín ukončenia projektu je do konca budúceho roka. „Ihrisko, ktoré hravou formou priblíži históriu partnerského mesta, vznikne v Šali v areáli zimného štadióna,“ dodala.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2016
Obyvatelia petíciou bojujú proti výstavbe detského ihriska v centre mesta
Obyvatelia Šale petíciou bojujú proti výstavbe detského ihriska v centrálnej mestskej zóne. Okrem obáv z možného hluku uviedli aj kuriózny dôvod, prečo by v lokalite nemalo vzniknúť detské ihrisko. V blízkosti plánovaného ihriska vraj žije kolónia hlodavcov, ktorá by mohla znečistiť pieskovisko.
viac
19.11.2020
Šaľa pripravuje realizáciu projektu Bicyklujme sa spoločne bezpečne
Mesto Šaľa plánuje zrealizovať projekt s názvom Bicyklujme sa spoločne bezpečne. Na jeho realizácii pracuje samospráva s partnerským maďarským mestom Oroszlány v rámci výzvy Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.
viac
10.06.2021
Multifunkčné ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch už slúži verejnosti
Nové multifunkčné ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch už slúži verejnosti. Skolaudované bolo už v lete minulého roka, počas pandemickej situácie však zostalo zatvorené.
viac
03.11.2023
ZŠ s MŠ Bernolákova v Šali získa nové multifunkčné ihrisko
V areáli Základnej školy (ZŠ) s materskou školou (MŠ) Bernolákova v Šali pribudne nové multifunkčné ihrisko. Ako informoval mestský úrad, s jeho výstavbou sa začalo v týchto dňoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %