Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.07.2019 03:20

V meste Snina vzniká sociálny podnik


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Snina


Sninská samospráva podniká záverečné kroky k spusteniu prevádzky sociálneho podniku. Potvrdzujú to dva body rokovania ostatného mestského zastupiteľstva.


Prvým mestskí poslanci zrušili zakladateľskú listinu schválenú na svojom májovom (30. 5.) zasadnutí a schválili nové, upravené znenie zakladateľskej listiny obchodnej spoločnosti s ručením obmedzeným. Dôvodom zmien boli odporúčania koordinátorky Regionálneho centra sociálnej ekonomiky pre Prešovský kraj a právnika Implementačnej agentúry MPSVR SR.       

Zriaďovacou listinou vzniká Mestský podnik Snina,  s. r. o., ktorého cieľom je do pracovného procesu integrovať dlhodobo nezamestnaných. Prvotným zámerom obchodnej spoločnosti budú činnosti spojené s údržbou verejných priestranstiev, poskytovaním starostlivosti o domácnosť a záhradu prostredníctvom servisných poukážok a oživenie tradičných ľudových remesiel v regióne, uvádza dôvodová správa. S týmito činnosťami by mesto v rámci sociálneho podniku chcelo začať ešte tohto roku. V budúcnosti má samospráva zámer činnosť rozšíriť o jednoduchú stavebnú činnosť, potravinársku činnosť a o rekreačné služby.       

Druhým bodom súvisiacim so sociálnym mestským podnikom bolo schválenie investičných zámerov na rekonštrukciu budov vo vlastníctve mesta, v ktorých by v budúcnosti mohli prevádzky podniku existovať. Ide o dve chaty a budovu turistického informačného centra (TIC) v rekreačnej oblasti Sninské rybníky s tým, že mesto má v pláne dobudovať nevyužívané podkrovie TIC. Vo všetkých troch objektoch by mala byť sústredená remeselnícka činnosť mestského sociálneho podniku. Financie na rekonštrukciu všetkých troch budov plánuje mesto získať prostredníctvom výzvy Ministerstva vnútra SR pre sociálne podniky pripravovanej na august tohto roku.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2019
Mestský sociálny podnik sa bude venovať stavebným prácam a výrobe paliet
Sociálny podnik mesta Svidník, ktorého založenie na poslednom rokovaní schválili mestskí poslanci, sa bude venovať drobným stavebným prácam, výrobe paliet na kúrenie a ďalším činnostiam.
viac
06.02.2021
Samospráva hľadá šéfa vznikajúceho sociálneho podniku
Mestské zastupiteľstvo v Senici v uplynulom roku schválilo vznik mestského sociálneho podniku. Mesto v súčasnosti hľadá konateľa tejto spoločnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
02.03.2021
Mestský sociálny podnik by mal začať fungovať od apríla
Spustenie sociálneho podniku pripravuje v týchto dňoch mesto Svidník. Okrem zvyšovania zamestnanosti má podľa hovorkyne mesta Kristíny Tchirovej podporiť najmä zamestnávanie sociálne znevýhodnených skupín. Fungovať by mal začať v apríli.
viac
05.05.2023
Mestský podnik služieb Prešov bude slúžiť ako sociálny podnik
Zjednotiť podporu zamestnanosti a riešiť viaceré témy v oblasti verejnoprospešných služieb má nový Mestský podnik služieb Prešov. Slúžiť bude ako sociálny podnik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %