Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
20.08.2018 03:50

V meste sa začína séria podujatí k osmičkovým rokom


Zvolen.sk


Sériu podujatí k "osmičkovým rokom" plánuje v najbližších dňoch a mesiacoch organizovať mesto Zvolen. Prvé, zamerané na 50. výročie vpádu okupačných vojsk v auguste 1968, sa uskutoční v utorok 21. augusta o 17.00 h v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene.


Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Mestského úradu vo Zvolene Eva Ježovičová, pôjde o diskusiu spojenú s premietaním nových dokumentárnych filmov Spýtaj sa vašich 68 od Barbory Berezňákovej a Pavlíny Morháčovej. "Autorky pri natáčaní zavítali aj do Zvolena a pátrali po prípade Jozefa Leváka, ktorý zahynul pod kolesami tanku," priblížila Ježovičová.       

Film bude mať premiéru len o deň skôr v Bratislave. Po filme bude nasledovať diskusia hostí – Vladimíra Šeda, bývalého viceprimátora mesta, a redaktorov rozhlasu Fedora Mikoviča a Michala Várošíka. "Každý z nich sa pritom na udalosti augusta '68 díva inak," pripomína Ježovičová.       

Fedor Mikovič ako človek, ktorý zažil z rozhlasu príchod Rusov, a Várošík, ktorý o okupácii natočil dva filmy - Vlny slobody o vysielaní banskobystrických „rozhlasákov“ z provizórnych pracovísk po auguste 1968 a Sliač v bratskom zovretí o okupácii Sliača. Oba filmy budú premietnuté 22. augusta o 17.00 h v Starej radnici. Zvolenská premiéra filmov v Starej radnici bude spojená s diskusiou autorov.       

Súčasťou podujatí budú aj výstavy. Návštevníci uvidia autentické fotografie z príchodu tankov do Zvolena od Emila Rakytu vystavené v Krajskej knižnici Ľ. Štúra. Fotky mohli Zvolenčania vidieť aj v trilógii Zvolen 1918 – 1989 v príbehoch a spomienkach obyvateľov, verejne ich autor vystavuje prvý raz. Príchod Rusov do Zvolena zažil ako 30-ročný, v ten deň bežal z práce domov po fotoaparát, aby zachytil zlomové okamihy našich dejín.       

Iný pohľad predstavia grafické práce študentov strednej školy Michael. „Je zaujímavé, koľko významných udalostí z našich dejín, ktoré tvoria našu spoločnú historickú pamäť, obsahuje osmičku. Cieľom projektu bolo na tieto udalosti poukázať a predstaviť divákom aktualizovaný pohľad očami najmladšej generácie autorov,“ hovorí Jakub Štěpánek zo školy Michael. Výstavu Osudové osmičky nájdu Zvolenčania od 21. 8. do 30. 9. v Starej radnici vo Zvolene.       

Spomienke na okupáciu bude venovaný aj koncert kapely Definitívum a Jakuba Havlíka 21. augusta o 19.00 h v Parku Ľudovíta Štúra. Predchádzať mu bude pietne zhromaždenie pred pamätnou tabuľou Jozefa Leváka, ktorého tank pripravil o život.       

Séria podujatí bude pokračovať v septembri diskusiami o rokoch 1948 a v októbri spomienkou na rok 1918.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2018
Trenčiansky hrad prilákal vlani viac ako 120 000 návštevníkov
Počas roka 2017 to na Trenčianskom hrade žilo. Návštevníci mali okrem zaujímavých podujatí možnosť nahliadnuť do zrekonštruovaných priestorov Matúšovej veže, či po desaťročí skontrolovať presnosť hodín na Matejovej veži.
viac
10.06.2018
Dni mesta prinesú súťaže, krst knihy aj maľovanie insitného obrazu
Súťaže, kultúrne podujatia, krst knihy, ale aj živé maľovanie obrazu. To všetko čaká na obyvateľov a návštevníkov mesta Jelšava v Revúckom okrese počas nadchádzajúcich Dní mesta, ktoré sa uskutočnia 15. až 17. júna.
viac
26.09.2018
V Krajskom múzeu v Prešove vám priblížia osudové roky 1918 a 1968
Poprava 41 vojakov a dvoch civilistov. Takto neslávne prežívali koniec 1. svetovej vojny obyvatelia Prešova. Výstava „V osudových rokoch 1918 & 1968“ v Rákociho paláci ponúka kritický pohľad na udalosti spred sto rokov a na dramatické chvíle z augusta 1968.
viac
01.07.2022
Deti budú cez prázdniny putovať po regióne za literárnymi postavami
Deti zo Zvolena môžu nadchádzajúce prázdniny tráviť aj v tamojšej knižnici a putovať s jej pracovníčkami po regióne za literárnymi postavami. Knižnica pre nich totiž už tretí rok pripravila v júli aj v auguste celodenné cykly prázdninových podujatí s názvom S povesťou v batohu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %