Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.05.2018 08:50

V meste postavili a posvätili pravoslávny chrám


Ilustračná snímka, zdroj: Kaminam


V Holíči slávnostne posvätili a oficiálne otvorili pravoslávny chrám Pačajevskej ikony Matky Božej a sv. Cyrila a Metoda. Informoval oficiálny web mesta Holíč.


Chrám symbolicky otvorili 29. apríla prestrihnutím pásky jerej Jakub Jacečko a primátor mesta Holíč Zdenko Čambal. Po slávnostnom otvorení chrámu sa konala svätá archijerejská liturgia. Hlavným celebrantom bol metropolita Rastislav, arcibiskup prešovský, českých krajín a Slovenska. Na slávnosti sa okrem iných zúčastnili veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Alexej Leonidovič Fedotov a veľvyslanec Bieloruska Igor Leščeňa. Pozvanie prijali aj zástupcovia rímsko-katolíckej cirkvi páter Matúš a páter Viktor.       

Myšlienka vybudovania svätostánku vznikla pred 10 rokmi. Po päťročných prípravách a rovnako dlhej výstavbe vďaka finančnej a materiálnej podpore sponzorov a darcov chrám vyrástol na zelenej lúke. Chrám s dominantnou kupolou a typickými cibuľovitými vežičkami sa nachádza v bezprostrednej blízkosti miestneho cintorína.       

Okrem Bratislavy a Komárna je to jediný pravoslávny chrám na západnom Slovensku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Slávnostné otvorenie NKP Juhovýchodný bastión Holíčskeho zámku
Slávnostné otvorenie Juhovýchodného bastiónového opevnenia, ktorého rekonštrukcia bola podporená z projektu Chránime kultúrne dedičstvo pre budúce generácie a z prostriedkov Finančného mechanizmu EHP a spolufinancovaná zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
viac
15.10.2018
Mesto si dá vypracovať nízkouhlíkovú stratégiu
Mesto Holíč si nechá vypracovať projekt "Nízkouhlíková stratégia mesta Holíč v nadväznosti na Koncepciu rozvoja v oblasti tepelnej energetiky v meste". TASR informovala vedúca oddelenia regionálneho rozvoja a dotačnej politiky tamojšieho mestského úradu Katarína Turečková.
viac
13.04.2019
Objekt Koniarne Holíčskeho zámku prešiel čiastočnou rekonštrukciou
Ministerstvo kultúry prispelo na obnovu dotáciou v objeme 588 860 eur, mesto Holíč v rámci spolufinancovania investovalo z vlastných zdrojov 50 456 eur.
viac
21.11.2019
Obyvatelia Holíča už môžu svoje požiadavky na mesto posielať aj cez aplikáciu
Mesto Holíč sprístupnilo občanom možnosť posielať svoje požiadavky a dotazy pre zástupcov mesta a mestských zamestnancov cez aplikáciu odkazprestarostu.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %