Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.08.2018 07:45

V meste plánujú postaviť ojedinelý závod v strednej a východnej Európe


Ilustračná snímka


Firma PolyFol Group predstavila na pondelkovom verejnom prerokovaní správu o hodnotení vplyvov na životné prostredie pre činnosť závodu na recykláciu polyetylénových fólií v Senici. Závod s kompletným spracovaním polyetylénových fólií ešte na Slovensku nie je.


"Nielen na Slovensku, ale ani v strednej a východnej Európe nestojí závod, ktorý spracováva vyseparovaný odpad z obchodných reťazcov a agrofólií z poľnohospodárstva tak komplexne ako ten, ktorý plánujeme postaviť v Senici," uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Jan Hűbler.       

Závod by sa mal po schválení všetkých potrebných povolení začať stavať na prelome rokov 2018 a 2019. "Výstavba by mala trvať približne polroka a potom sa spustí skúšobná prevádzka. Náklady na výstavbu sa budú pohybovať na úrovni 12 miliónov eur," povedal konateľ spoločnosti. Tá sa uchádza o štátnu dotáciu vo výške 45 percent týchto nákladov. Rozhodnúť by sa o nej malo do konca januára 2018.       

Konateľ spoločnosti pre TASR potvrdil, že aj v prípade neúspešnej žiadosti sa závod v Senici postaví, keďže český investor má vlastné zdroje a predrokované podmienky na bankový úver. Odpadové fólie bude novovzniknutý závod spracovávať z celého Slovenska, ale aj z Čiech.       

"Predovšetkým to však bude z okolia Trnavy a Senice, keďže závod má svoje kapacity," doplnil Hűbler. Podľa jeho slov to budú denne približne dva kamióny odpadu, keďže technologická linka je schopná spracovať niečo cez jednu tonu odpadu za hodinu. Spoločnosť plánuje zamestnávať pri plnej trojzmennej prevádzke celkovo 60 zamestnancov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2016
Lehoty v novom zákone o odpadoch sa posúvať nebudú
Parlament odmietol novelu zákona o odpadoch z dielne Anny Zemanovej z SaS.
viac
25.01.2017
MŽP SR vypísalo tender na informačný systém odpadov
Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo verejné obstarávanie na nový informačný systém odpadového hospodárstva za takmer 19,2 milióna eur bez DPH.
viac
23.09.2020
Objemný odpad bude mesto zbierať po novom
Objemný odpad z domácností budú v Partizánskom zbierať v novej forme. V každej lokalite mesta bude zber trvať jeden deň a bude pod kontrolou zamestnancov technických služieb a príslušníkov mestskej polície.
viac
30.09.2020
Program Envirogranty prerozdelí neziskovým organizáciám 100-tisíc eur
Nadácia VÚB vyhlasuje úplne novú grantovú schému, aká nemá na Slovensku vzhľadom na svoje zameranie obdobu. Program Envirogranty sa stáva prvou vlastnou iniciatívou bankovej nadácie, ktorej zámerom je rozdeliť 100-tisíc eur výhradne na ucelené koncepty environmentálnych aktivít tretieho sektora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %