Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.02.2018 10:52

V Ľubeli sa začne výstavba nájomných bytov, obec chce podporiť mladé rodiny


Ľubela - ilustračná snímka


V liptovskej obci Ľubeľa sa tento rok začne s výstavbou prvého z troch plánovaných nájomných bytových domov. Stavba bude situovaná na okraji obce smerom k ceste 1/18 a budúcim nájomcom ponúkne dovedna 13 bytových jednotiek zahŕňajúcich štyri jednoizbové, tri dvojizbové a šesť trojizbových bytov.


Podľa starostu Ľubele Erika Gemzického je dôvodom výstavby najmä motivovať mladých ľudí, aby z obce neodchádzali.       

Rozpočet na jeden bytový dom predstavuje sumu 600.000 eur. O úver v hodnote 360.000 eur, ktorý bude obec splácať z nájmov za byty, požiadali Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB). Samospráva obce podala aj žiadosť na dotáciu vo výške 240.000 eur. „So stavebnými prácami by sme tak chceli začať už v tomto roku s tým, že všetko ukončíme približne za jeden rok,“ priblížil starosta.       

Gemzický doplnil, že ešte predtým, ako sa rozhodli pustiť do projektu, si v obci urobili prieskum, aby zistili predbežný záujem. Prioritou bolo, aby byty obsadili najmä mladí občania Ľubele. „Momentálne máme sedem až osem žiadostí, a to sme ešte neurobili žiadny stavebný úkon, takže to vnímam veľmi pozitívne,“ povedal starosta. Spolu s poslancami vypracovali aj všeobecne záväzné nariadenie o spôsobe prenájmu bytov, ktorým stanovili kritériá, aby ľudia vedeli, čo by im prenájom takéhoto bytu mohol v budúcnosti priniesť. „Výhoda je tam tá, že po tridsiatich rokoch má nájomník právo odkúpiť byt za zostatkovú cenu,“ uzavrel Gemzický.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
V Považskej Bystrici pribudne 86 nájomných bytov vyššej a strednej kategórie
V Považskej Bystrici sa po niekoľkoročnej stagnácii opäť rozbieha výstavba nájomných bytov. Po bytovom dome na sídlisku SNP pri športovej hale začali s výstavbou bytových domov ďalšie dve súkromné spoločnosti.
viac
23.02.2018
Obec Moravský Svätý Ján začala výstavbu nových nájomných bytov
Obec Moravský Svätý Ján v okrese Senica začala výstavbu nájomných bytov. Bytový dom bude mať po dokončení 12 bytových jednotiek. V novom objekte vznikne deväť dvojizbových a tri trojizbové byty.
viac
15.05.2020
Nitrianska radnica sa pokúsi zabrániť výstavbe pri rieke
Takmer dve tisícky ľudí sa podpísali pod petíciu proti výstavbe na Parkovom nábreží v Nitre. Parcelu v centre mesta na brehu rieky Nitra predalo mesto ešte v roku 2007 za vyše 60 miliónov korún.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %