Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
08.02.2016 09:00

V Liptovskom Mikuláši definitívne uzavreli kauzu heliport


Spor o pristávaciu plochu na Liptove skončil. (Ilustračná foto: Pixabay.com)


Protest proti prijímaniu zmeny územného plánu poslancami mikulášskeho mestského zastupiteľstva prokuratúra nepodá. Primátora Jána Blcháča o tom listom informoval prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Ivan Minár.


Týmto sa pre mesto definitívne uzatvára kauza heliport. Prokurátor súčasne štatutárovi mesta Liptovský Mikuláš oznámil, že ani ďalšie podnety v tejto veci bez uvedenia nových skutočností prokuratúra vybavovať nebude. „Na základe tejto písomnosti z generálnej prokuratúry už nebudem iniciovať žiadne kroky a snahy o urovnanie vzťahov medzi mestom a investorom s čo najmenšími negatívnymi následkami pre mesto. V prípade, že mestu v budúcnosti vznikne škoda, ktorá by mohla nastať ako dôsledok súdnych sporov, pokiaľ sa investor rozhodne na základe neuvážených rozhodnutí bývalého vedenia radnice podať žalobu, zodpovednosť budú niesť iniciátori celej tejto kauzy,“ reagoval na stanovisko prokurátora primátor Ján Blcháč.

Kauza uzavretá

Mesto Liptovský Mikuláš vykonalo všetky právne kroky, ktoré vyplynuli z kontroly postupu vedenia radnice pri zmene územného plánu v septembri 2013. Radnica disponuje právnou analýzou, podľa ktorej došlo k viacerým zásadným pochybeniam a rozporu s legislatívou v súvislosti so zmenou územného plánu. Investor stavby Heliport Liptov sa v decembri minulého roka opätovne obrátil listom na mestskú radu, mestské zastupiteľstvo aj primátora s návrhom na ďalšie rokovania. Poslancov o tomto návrhu primátor na zasadnutí mestského parlamentu informoval, ďalej už však nebude podnikať žiadne kroky.

Svoje možnosti a vôľu urovnať spor medzi mestom a investorom som prejavil viacerými krokmi, napríklad podpísaním mimosúdnej dohody v dobrej viere ochrániť pokladňu mesta pred následkami zlého rozhodnutia bývalého vedenia Liptovského Mikuláša. Moje snahy a vôľa boli obrátené proti mne, keď predseda petičného výboru občanov Liptovskej Ondrašovej Jozef Kruták spolu so siedmimi opozičnými a jedným nezávislým poslancom podali na mňa oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu, ktorého som sa mal dopustiť. Možnosti, ktoré som v snahe uzatvoriť kauzu heliport vyčerpal, mali pre mesto aj pre mňa doslova fatálne následky, keď bolo z dôvodu dvojnásobného nezákonného obvinenia mojej osoby ako primátora Liptovského Mikuláša negatívne medializované a poškodzované meno mesta aj mňa a mojej rodiny,“ uviedol primátor, ktorý teraz v súvislosti s kauzou heliport bude robiť už len jediné: „Urobím všetko pre to, aby sa meno mesta aj moje meno po uzatvorení vyšetrovania očistili.“

Kauzu, ktorá významne poškodila mesto Liptovský Mikuláš, otvoril súhlas radnice s prípravou výstavby heliportu Liptov vo februári 2011. Následne bývalé zastupiteľstvo vyškrtlo heliport, na ktorého výstavbu predtým mesto dalo súhlas, z územného plánu. Lietaniu tým však poslanci nezabránili, investor doteraz lieta z provizórnej pristávacej plochy. Súčasné vedenie mesta sa domnieva, že zo strany doslúžilých radničných z minulého funkčného obdobia ide prostredníctvom kauzy len o pokus zdiskreditovať terajšieho primátora, aby tak spochybnili výsledky volieb a demokratické rozhodnutie väčšiny voličov, ktorá mu dala mandát.

Autor: (čapč)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2024
BVS opäť ponúka bezplatnú analýzu vzoriek vody zo studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri príležitosti Svetového dňa vody (22. 3.) opäť ponúka záujemcom bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť. Ponúka tiež analýzu pitnej studničnej vody zameranú na pesticídy.
viac
16.03.2024
Záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci
V pondelok doobeda 18. marca 2024 v hoteli Tatra v Bratislave sa koná záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci „Zdieľaním skúseností a partnerstvami spájame cezhraničné regióny“, na ktorú sú stále voľné kapacity.
viac
12.03.2024
MŠVVaM varuje pred seminárom pre učiteľov šíriacim hoaxy a nebezpečné informácie
Rezort školstva varuje pred takzvaným "vzdelávacím seminárom pre učiteľov", ktorý organizuje občianske združenie Slovenská národná rada obrodenia. Pozvánku na toto podujatie šíriace nenávisť, hoaxy a nebezpečné informácie dostali do svojich schránok učitelia.
viac
15.03.2024
Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou, osadia brezu a otvoria trhy
Historické centrum Banskej Bystrice už v piatok (15. 3.) ožije veľkonočnou atmosférou. Pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb osadia na Námestí SNP tradičnú veľkonočnú brezu, o jej výzdobu sa postarajú zamestnanci kultúrneho centra Robotníckeho domu.e
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %