Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.03.2018 08:13

V Leopoldove premenia starý cintorín na nový park


Ilustračná snímka: (tasr)


V tomto roku čaká mesto Leopoldov premena starého cintorína na nový park. Aktuálne sa začalo s výrubom nevyhovujúcich drevín, ktoré uvoľnia miesto novej výsadbe a vybudovaniu voľnočasových prvkov. Práce by sa mali začať v apríli.


    

Leopoldov nemá priestoru pre verejné aktivity a oddych nazvyš. Preto sa mesto rozhodlo oživiť plochu pred viac ako tridsiatimi rokmi zrušeného cintorína v širšom centre a vypísalo na ňu v roku 2017 architektonickú súťaž. Jej víťazmi sa stal architektonický tím v zložení Klára Zahradníčková, Jakub Kopec a Tomáš Džadoň, ktorí riešili plochu 110 metrov širokú a 50 metrov dlhú.       

"V prvom rade musíme skultivovať zeleň, po výrube nastúpime s masívnou výsadbou, nakoľko chceme, aby miesto malo vhodnú klímu aj počas horúcich letných dní, aby to boli druhé pľúca Leopoldova," povedala pre TASR primátorka Terézia Kavuliaková. Plocha bude podľa jej slov rozdelená na tretiny, v dvoch budú osadené lavičky, malé pódium a originálne herné prvky. "Výtvarník Tomáš Džadoň ich navrhol ako originálne, vyrobené napríklad z armatúr," uviedla primátorka. Počíta sa aj s vodným prvkom, ktorým bude bahnisko pre hru detí. Ďalšia časť bude vydláždená a pri kaplnke vytvorí námestíčko. "Pre túto myšlienku sme museli posunúť plot cintorína, pretože stála za ním," dodala Kavuliaková.       

Práce by mali trvať približne šesť mesiacov a tak sa Leopoldovčania z nového parku budú môcť tešiť až na jeseň.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2016
V Starom Smokovci otvoria Tricklandiu
Tricklandia je slovenský projekt založený na trick arte, umení optických ilúzií, ktorý ponúka zábavnú galériu rodinného typu. Jej súčasťou je aj zrkadlové bludisko.
viac
02.07.2018
Pomník obetiam 1. svetovej vojny postavili na cintoríne v Žiline už v roku 1914
Na starom cintoríne v Žiline postavili už v roku 1914 pomník so symbolickým názvom "Prvé obete svetovej vojny 1914" a umiestnili na ňom mená deviatich zomrelých vojakov.
viac
25.01.2023
V Starom parku sa naplno rozbehli práce na jeho revitalizácii
V nitrianskom mestskom Starom parku sa naplno začala jeho obnova. Zhotoviteľ si prevzal stavenisko ešte koncom minulého roka. Po jeho oplotení sa v posledných dňoch začali búracie práce a aj úprava zelene.
viac
27.10.2023
Revitalizácia Starého parku v Nitre má byť ukončená do konca roka
V Starom parku pod Nitrianskym hradom pokračujú práce na rozsiahlej revitalizácii. Ako uviedla radnica, projekt za viac ako 5,7 milióna eur má byť ukončený do konca roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %