Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.09.2016 07:39

V Košiciach pribudlo lokálne platidlo - strieborný 50 dukát


Strieborný 50 dukát. Snímka zdroj: (kosickydukat.sk).


V Košiciach dnes uviedli do obehu strieborný košický 50 dukát. Ide o lokálne platidlo, ktoré sa používa v metropole východu. Na predstavení novej mince sa zúčastnili aj autori jej návrhu Mária Poldaufová a Branislav Ronai.


"Je to v podstate pokračovanie celého projektu občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb. Začali sme pred rokom. Vyšla jednotka, dvojka, päťka a teraz 50. Pokračujeme ďalej, projekt je úspešný. Veríme, že ľudia to budú ďalej akceptovať a používať," uviedol predseda združenia Vladimír Gürtler.      

Zmluvní partneri občianskeho združenia, prevádzky a poskytovatelia služieb, prijímajú dukáty, ktoré podľa Gürtlera vymieňajú medzi sebou alebo im ich občianske združenie vymení v rámci zákona. Lokálnej mene sa podľa jeho slov darí.      

"Záujem je veľký, len obeh nie je taký, aký by sme očakávali. Päťdesiat dukát vznikol z titulu dopytu hlavne tých, ktorí to používajú ako väčší nominál. Ide najmä o hotely a hotelové služby," vysvetlil.      

Na averznej, prednej strane mince je replika dukátu, ktorý sa v minulosti razil v Košiciach. "Je to dukát Márie, ktorý sa razil v rôznych mincovniach. Dve ľalie však svedčia o tom, že sa razil aj v Košiciach. Na reverznej strane je veduta Houfnagela, čo je významná rytina z konca 15. storočia a tiež prvá erbová pečať Košíc," priblížil autor myšlienky lokálneho platidla v Košiciach.      

Ako ďalej povedal, nový strieborný 50 dukát s hmotnosťou 13 gramov a priemerom 31 milimetrov vyrazili v Mincovni Kremnica v náklade 300 kusov. "Z toho 100 kusov je určených pre zberateľov a 200 je vyrobených v bežnej kvalite určených do obehu," vysvetlil.      

Košické dukáty možno získať cez internet www.kosickydukat.sk alebo priamo v Mestskom informačnom centre v Košiciach pri Dóme svätej Alžbety.      

Cieľom projektu občianskeho združenia Košický dukát na výmenu tovarov a služieb je podľa Gürtlera predovšetkým poskytnúť alternatívny spôsob platieb pri výmene tovarov a služieb a zároveň podporiť lokálnych prvovýrobcov a obchodníkov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
Dobrovoľní online mentori pomôžu deťom z rómskych osád
Na podporu vzdelávania a napredovania detí z rómskych osád spustila organizácia ETP Slovensko webovú stránku online mentoringu www.schopnedeti.sk, ktorá je prístupná od 1. októbra.
viac
06.12.2016
Lokálna mena živec po 2,5 roku končí
Na konci tohto roku končí po zhruba dva a pol roku od zavedenia lokálna mena živec. Obchodníci si živce budú môcť spätne zameniť za eurá do konca januára 2017.
viac
05.02.2019
Žiaci s ľahkým postihnutím v experimentálnom vzdelávaní na pol roka obstáli
Školákom na elokovanom pracovisku učilišťa na košickom Luníku IX odovzdal polročné vysvedčenia predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.
viac
26.02.2021
Projekt Bird Tour podporí rozvoj ekoturizmu
Vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianskych rybníkov má priniesť projekt Bird Tour financovaný cez eurofondy. Ide v ňom o cezhraničný rozvoj ekoturizmu prostredníctvom podpory a popularizácie pozorovania vtáctva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %