Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.10.2018 02:37

V Košiciach predstavili nový grantový program pre občianske organizácie


Ilustračná koláž


Prostredníctvom nového podporného programu Active Citizens Fund (ACF) môžu občianske organizácie na Slovensku získať na svoje projekty v nasledujúcich štyroch rokoch spolu takmer osem miliónov eur.


V období 2018 až 2023 bude postupne vyhlásených 17 grantových výziev, ktoré majú podporiť približne 200 projektov. Grantový program predstavili na pondelkovej tlačovej konferencii v rámci otváracieho podujatia v Košiciach zástupcovia Nadácie Ekopolis, Karpatskej nadácie a Nadácie otvorenej spoločnosti.       

"Celková suma je 7,7 milióna eur. Peniaze pôjdu do piatich oblastí, ktorými sú obhajoba občianskych záujmov, zapájanie sa ľudí do vecí verejných, podpora ľudských práv - hlavne vzdelávanie v tejto oblasti, vytváranie lepšej pozície zraniteľných skupín spoločnosti a rozvoj občianskych organizácií ako takých, čiže budovanie ich kapacít," uviedol riaditeľ Nadácie Ekopolis Peter Medveď s tým, že prostredníctvom ACF budú podporené aj bilaterálne kontakty medzi partnermi z donorských krajín a slovenskými organizáciami. Prierezovo bude osobitná pozornosť venovaná mladým ľuďom a ich účasti na verejnom dianí.       

Ako pripomenul, pre Slovensko ide o tretie obdobie takéhoto programu. "Pre naše konzorcium je dôležité, že ide o stret sveta mimovládnych organizácií a sveta verejnej správy, kde tieto zdroje pochádzajú zo zdrojov európskych vlád. Pre demokratickú spoločnosť má program veľký význam, pretože ľudia majú možnosť riešiť problémy a zapájať sa do verejného diania aj medzi volebnými obdobiami," dodal Medveď.       

Neziskové organizácie môžu žiadať o finančnú podporu pre programy v trvaní od šiestich do 18 mesiacov. Okrem vlastnej činnosti sú granty určené aj pre dlhodobý strategický rozvoj organizácií. Program je súčasťou finančnej pomoci krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (Island, Lichtenštajnsko a Nórsko) pre 15 členských krajín Európskej únie.       

Prvé grantové výzvy boli vyhlásené v pondelok na otváracom podujatí programu, na ktorom sa zúčastňuje približne 130 zástupcov neziskových organizácií. Košice-

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Karpatská nadácia rozdelila organizáciám v regióne 24 000 eur
Karpatská nadácia (KN) v Košiciach vyhodnotila štvrtý ročník grantového programu spoločnosti T-Systems Slovakia 'T for all, all for T'. V rámci neho sumou 24 000 eur podporí desať projektov z košického a prešovského regiónu.
viac
12.11.2020
Program Spoločne pre región opäť podporí projekty na východe
Grantový program Spoločne pre región opäť rozdelí 13 000 eur na podporu verejnoprospešných komunitných projektov na východnom Slovensku. V poradí 14. ročník programu otvárajú Karpatská nadácia a košická hutnícka spoločnosť.
viac
23.12.2020
Podpora Programu rozvoja vidieka v roku 2020
V rámci Programu Rozvoja vidieka SR 2014 -2020 bolo v roku 2020 vyhlásených 5 výziev. Novinku predstavovali dve výzvy, kde sa listinné doručenie žiadosti o nenávratný finančný príspevok nahradilo výlučne elektronickým doručením.
viac
21.01.2021
Prihlasovanie do programu Generácia 3.0 pre rok 2021
Nadácia Pontis hľadá občianske organizácie a startupy, ktoré do vzdelávania prinášajú inovatívne prístupy, ako aj riešenia na zmiernenie dopadu pandémie, či riešenia na prístup k vzdelávaniu pre všetkých žiakov. Prihlasovanie je otvorené do 12. februára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %