Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
15.02.2016 09:15

V Kapušanoch má človek a ľudskosť prvé miesto


Staré zvyklosti sú v Kapušanoch stále živé. (Foto: archív)


Otvorenie denného stacionára, návšteva z poľskej gminy Czorsztyn, reprezentačný ples, Cena starostu obce – týmito podujatiami sa začal ďalší rok v spoločenskom živote obce Kapušany, ktorá v národnej súťaži Dedina roka 2015 a v relácii NAJ dedinka Slovenska získala 3. miesto.


Pondelok 11. januára bol dňom, ktorý sa zapíše do novodobej histórie našej obce. Tento deň, ktorý podľa slov A. Gmitterovej (štatutárnej zástupkyne prevádzkovateľa) bol prechodom z hmotnej prípravy do vytvorenia živého spoločenstva klientov a pracovníkov – duše denného stacionára. Mnohí sa v spomienkach vrátili späť, keď do tejto budovy z roku 1890 chodili ešte ich rodičia do školy, neskôr sem súčasní klienti vodili deti a vnúčatá do materskej školy a teraz do vynovených priestorov chodievajú oni.

Posledný januárový víkend patril rozlúčke s fašiangami. V sobotu sme mali možnosť vidieť, ako to vyzeralo na tradičnej zabíjačke, deti mali názornú hodinu biológie a my starší sme pospomínali, ako to vyzeralo kedysi, keď sa pri tejto práci zišla širšia rodina, ako boli rozdelené úlohy a ako bolo veselo. Veselo nám bolo pri speve a tanci FS Kapušančan a smutno, keď sme basu „pochovali“ na čas nadchádzajúceho pôstu v podaní členov skupiny Geriatria.

Čítajte v Obecných novinách 5-6/2016 na str. 21.

Autor: (Mária Majirská - OÚ Kapušany)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2024
V Lešti našli dve takmer kompletné vojenské vozidlá z obdobia II. svetovej vojny
Vo výcvikovom priestore Lešť na strednom Slovensku našli dve takmer kompletné historické vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny. Informuje o tom Martin Miňo z Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.
viac
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %