Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.09.2019 04:05

V Kalinove budú oslavy výročia oslobodenia pri vynovenom pamätníku


Pamätník oslobodenie v Kalinove. Zdroj: severovychod.sk


Oslavy 75. výročia oslobodenia Kalinova, prvej oslobodenej obce na území bývalého Československa, sa v sobotu (21. 9.) uskutočnia pri vynovenom pamätníku. Ako pre TASR uviedol starosta Kalinova (okres Medzilaborce) Ivan Sivák, jeho rekonštrukcia trvala rok a náklady na ňu predstavovali viac ako 110.


Cieľom rozsiahlej rekonštrukcie pamätníka bola kompletná výmena obkladu a tiež dlažby. Práce dodávateľ realizoval od augusta 2018, ukončené boli v júli tohto roku. Ako Sivák uviedol, finančné prostriedky potrebné na obnovu získala obec z eurofondov a predstavovali sumu viac ako 81.000 eur. Podľa jeho ďalších slov počas rekonštrukčných prác zistili, že vo svahu pod pomníkom sa nachádza veľa vody, z čoho vyplynula potreba odvodniť ho. Na tento účel získala obec ďalších 30.000 eur, a to z Úradu vlády SR počas výjazdového rokovania kabinetu v Medzilaborciach. V súčasnosti už pomník obkolesuje odvodňovací žľab, vybudovanie zvodov do miestneho potoka bude obec realizovať po oslavách.

Sobotné slávnosti pripravovala obec tak ako po minulé roky, v spolupráci s ministerstvom obrany. Ich súčasťou bude aj prelet leteckej techniky či panychída za padlých vojakov. Svoju účasť na tohtoročných oslavách potvrdili aj predseda vlády Peter Pellegrini a tiež podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (obaja Smer-SD).

Pomník oslobodenia vybudovali Kalinovčania v roku 1964 pri príležitosti 20. výročia oslobodenia obce, uvádza webová stránka Kalinova. Znázorňuje sovietskeho vojaka, ktorý drží v rukách nad hlavou dieťa, symbol nového života na oslobodenom území. Autorom súsošia je akademický sochár Fraňo Gibala, rodák spod Dukly, z obce Krajná Poľana. Súsošie je z bieleho rumunského mramoru. Pri ňom je na podstavci pamätná tabuľa s textom v slovenskom a ukrajinskom jazyku: "Dňa 21. septembra 1944 oslobodili sovietske jednotky 3. horského streleckého zboru 1. gardovej armády 4. ukrajinského frontu Kalinov ako prvú obec v Československu od fašistických okupantov".     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Pri Hostoviciach prebehnú rekonštrukcie bojov
Rekonštrukcie bojov Karpaty 1914/1915, ktoré sa uskutočnia v sobotu 28. 5. pri obci Hostovice, majú za úlohu pripomenúť verejnosti vojnové udalosti. Informoval o tom Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy.
viac
12.02.2019
Na Bradle budú k výročiam M. R. Štefánika zrealizované projekty za 721-tis.eur
Vláda SR schválila pre mesto Brezová pod Bradlom sumu 721.602 eur. TASR o tom informovala Gabriela Plačková z Mestského úradu (MsÚ) v Brezovej pod Bradlom.
viac
13.08.2019
Poľnú nemocnicu na Sekaninách zrekonštruovali
Poľnú nemocnicu na Sekaninách v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza, kde bývali zranení partizáni, zrekonštruovali. Verejnosť si ju bude môcť pozrieť počas osláv 75. výročia Slovenského národného povstania a 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 17. augusta.
viac
09.08.2021
Mesto Holíč získalo financie na obnovu pamätníkov
V meste Holíč sa v súčasnosti rekonštruujú dva pamätníky, ktoré sa viažu k druhej svetovej vojne. Mestu bola pridelená dotácia na oba projekty z Úradu vlády SR v celkovej výške 14 500 eur. Informoval o tom hovorca mesta Jaroslav Čársky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %