Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.11.2016 01:05

V jeseni láka turistov na severnom Spiši Cesta minerálnych prameňov


Prameň pod Kalváriou v Lackovej prečisťuje obličky. Snímka zdroj: (visitspis.sk).


Počas leta navštívili región severného Spiša a Pienin najmä návštevníci zo Slovenska. Prekvapením tohtoročnej sezóny bol narastajúci počet turistov z Izraela či severských krajín.


Výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová uviedla, že v jesennom počasí je pre návštevníkov veľkým lákadlom Cesta minerálnych prameňov.      

V regióne sa nachádza viac ako 80 minerálnych prameňov. Súčasťou tejto cesty na severnom Spiši je 12 revitalizovaných prameňov v jedenástich obciach regiónu. "Dary zeme predstavujú pre náš región nenahraditeľné prírodné bohatstvo. Verejnosť oboznamujeme s najznámejšími prameňmi jedinečnou formou, ktorá spája príjemné s užitočným," povedala Šalatová. Súčasťou Cesty minerálnych prameňov je napríklad Prameň Andrej v Ľubovnianskych kúpeľoch, prameň Sulínka v obci Sulín, Smerdžonka v obci Červený Kláštor, prameň pod Kalváriou v Lackovej či Prameň sv. Jána Krstiteľa v Litmanovej.      

Pramene vyvierajúce zo zeme severného Spiša a Pienin preukázateľne pozitívne pôsobia na ľudský organizmus. Využívané sú aj pri liečbe viacerých ochorení. "K azda najznámejším patrí prameň Andrej, z ktorého sa plní známa minerálna voda s veľmi vysokým obsahom magnézia, prameň Sulínka s využitím pri liečbe žalúdočných problémov, prameň Smerdžonka, voda ktorého priaznivo pôsobí pri liečbe kožných chorôb v miestnych kúpeľoch či pramene vo Vyšných Ružbachoch s blahodarným účinkom na srdcovo-cievne ochorenia," vymenovala Šalatová.      

Tunajšie pramene sú turistom i návštevníkom regiónu prístupné počas celého roka. Vodu z nich si môžu načapovať a využívať kedykoľvek. Podľa slov Šalatovej Cesta minerálnych prameňov poukazuje na prírodné bohatstvo, ktoré tento región má. Zároveň tvorí jeden z pilierov rozvoja cestovného ruchu v regióne.

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2016
Deti sa môžu v Slovenskom raji a na Spiši vydať po Šťastíkových stopách
Pre rodiny s deťmi pripravila Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Slovenský raj & Spiš letnú prázdninovú súťaž s názvom Šťastíkova cesta za poznaním a dobrodružstvom.
viac
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
11.11.2020
Mesto zakladá vlastnú OOCR Štúrovo-Parkan
Mestské zastupiteľstvo v Štúrove na utorkovom zasadnutí schválilo návrh založenia vlastnej Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Štúrovo-Parkan. Zakladajúcimi členmi budú mesto Štúrovo a mestský podnik Vadaš.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %