Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.08.2016 03:05

V Hrušove bude počas víkendu už 21. Hontianska paráda


Ilustračná snímka: (int.).


Uvítací príhovor starostu Hrušova Pavla Bendíka v miestnom rozhlase otvorí v piatok 19. augusta o 15. hod. 21. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda. Je najväčším podujatím ľudovej tradičnej kultúry v hontianskom regióne.


Štruktúra programu sa už niekoľko rokov nemení. Program je rozdelený na štyri časti - život na lazoch, remeselníci, hontianske dvory a scénické programy. Život na lazoch priblížia živé ukážky ručnej žatvy, mlátenia obilia, pečenia chleba v kamenných peciach a vystavená bude aj dobová roľnícka technika.      

Podľa organizátorov veľkým lákadlom sú ako každý rok hontianske dvory. Tento rok ich bude 16. Pribudne k nim päť dvorov s ochutnávkou vín a tiež dva občerstvovacie stánky.      

Scénické programy v amfiteátri budú najmä ukážkou folkloristov z Hontu, ale predstavia sa aj interpreti z iných regiónov Slovenska i zo zahraničia. V úvodnom programe vystúpia kolektívy z Česka, Poľska, Srbska a zo Slovenska.      

Zaujímavé budú aj výstavy. Prezentovať sa bude šatnica a vydavateľstvo Matice slovenskej, hontianska čipka, modrotlač a už tradične stabiláky zo zbierky A. Matušova a historická hasičská technika.      

V sobotu bude pódium v amfiteátri patriť najprv detským folklórnym súborom z Banskobystrického kraja, vyvrcholením bude program s názvom Bohatstvo chudoby z Podpoľania, v ktorom sa predstavia folklórne súbory Detva, Podpoľanec, Slniečko, Ľudová hudba Paľáčovci a folklórna skupina Hrochoťan a tiež desiatky sólistov z Podpoľania.      

Na prvý ročník Hontianskej parády pred 20 rokmi prišlo do dediny v strede Krupinskej vrchoviny len pár stoviek ľudí, dnes chodí do Hrušova "doslova celé Slovensko" a tiež mnoho turistov najmä z Maďarska, Česka, Francúzska, Nemecka, Rakúska či dokonca z Japonska. Organizátori evidujú každý rok okolo 20 000 návštevníkov.

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2016
Bratislavský región sa predstaví celej Európe
Jedným z prvých podujatí slovenského predsedníctva v Rade EÚ bude 7. Európsky samit regiónov a miest. Už tento víkend sa Bratislava stane strediskom zástupcov Európskeho výboru regiónov.
viac
24.07.2018
Na Hontianskej paráde bude 100 remeselníkov, otvorí sa 20 dvorov
Prezentáciu už takmer zabudnutých roľníckych prác na poliach nad dedinou, ale tiež vidiecku gastronómiu v 20 dvoroch ponúka nadchádzajúci 23. ročník Hontianskej parády. Jedinečný festival ľudovej kultúry bude v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš 17. a 18. augusta 2018.
viac
15.03.2022
Hontiansku parádu Hrušov tento rok obec pripravuje
Letný folklórny festival Hontiansku parádu Hrušov v okrese Veľký Krtíš tento rok obec pripravuje. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu.
viac
08.08.2022
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa uskutoční Hontianska paráda Hrušov
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa tento rok uskutoční letný folklórny festival Hontianska paráda Hrušov v okrese Veľký Krtíš. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu s tým, že 25. ročník podujatia bude od 19. do 20. augusta v osvedčenej a zaužívanej programovej štruktúre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %