Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.04.2016 09:00

V hodnotení Smart Cities skončili Michalovce na treťom mieste


Michalovce sa postupne menia na "inteligentné mesto". (Foto: archív)


Mesto svoj mapový portál Web-Gis neustále zdokonaľuje a v týchto dňoch je už sprístupnený v novej, aktualizovanej verzii.


Renomovaný český magazín Smart Cities v závere minulého roka vyhodnotil inteligenciu 28 najväčších slovenských miest z hľadiska otvorenosti a použiteľnosti poskytovaných údajov a informácií. Mesto Michalovce sa svojím geografickým informačným systémom Web-Gis umiestnilo na 3. mieste, hneď za Prešovom a Nitrou, čo svedčí o vysokej úrovni poskytovaných informácii nášho gis portálu.

Mesto Michalovce svoj mapový portál Web-Gis neustále zdokonaľuje a v týchto dňoch je už sprístupnený v novej - aktualizovanej verzii na stránke https://michalovce.web-gis.sk. Portál prešiel nielen estetickou úpravou, ale možno na ňom nájsť aj rôzne funkčné novinky a vylepšenia.

Pri vyhľadávaní adries portál ponúka na výber príslušné názvy ulíc z databázy podľa zadaného písmena. Rovnako je to aj pri vyhľadávaní čísel jednotlivých parciel. Ďalšou novinkou je tzv. priblíženie oblasti označením. Ide o priblíženie oblasti vyznačenej myšou. Samozrejmosťou je už dobre známe meranie vzdialenosti na mape, prípadne meranie obsahu plošnej oblasti. Portál obsahuje široký záber mapových vrstiev, ako napríklad ortofotomapu, zastávky MHD, vrstvu katastra, verejného osvetlenia, volebných obvodov a okrskov či autorizovanú vrstvu majetku mesta, daní a poplatkov, ale aj novú autorizovanú vrstvu týkajúcu sa kontroly kosenia trávnatých plôch verejných priestranstiev. Veľmi užitočnou pomôckou pri práci s mapou je jej uloženie do formátu pdf alebo jpg. Novinkou je aj zdieľanie presného aktuálneho zobrazenia mapy pomocou nového tlačidla.

Napriek vylepšeniam portálu Web-Gis sa mesto naďalej usiluje o jeho zdokonalenie, a to aj formou zapracovania pripomienok a podnetov od obyvateľov. Preto je na ňom možnosť pripomienkovať ľubovoľnú časť mapy prostredníctvom konkrétneho adresného bodu na mape. Samospráva verí, že vynovený mapový portál bude dobre slúžiť nielen obyvateľom Michaloviec, ale aj ďalším záujemcom a užívateľom.

Autor: (ts-msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Kežmarok sa chce stať smart city
Mesto Kežmarok sa chce postupne v horizonte niekoľkých rokov stať Smart City, čiže inteligentným mestom. Primátor Kežmarku Ján Ferenčák chce vybudovať moderné a dynamické mesto.
viac
15.02.2017
Mesto Kežmarok pokročilo pri vytváraní Smart city
Ďalšie stretnutie venované problematike Smart city v Kežmarku sa uskutočnilo v utorok 14. februára. Ako konštatovali odborníci z Českej republiky, v mnohých ohľadoch Kežmarok už smart mestom je. Zároveň sa zhodli, že koncepcia inteligentného mesta by mala byť pre mesto vytvorená do konca marca.
viac
22.05.2017
Na konferencii Metro ON LINE predstaví Atos víziu miest budúcnosti
Inteligentné mestá sa týkajú aj Slovenska. Spoločnosť Atos, líder v oblasti digitálnej transformácie, na konferencii Metro ON Line, ktorá sa koná od 24. do 26. mája, predstaví možnosti ako aj v bežných slovenských podmienkach vybudovať „smart city“.
viac
29.04.2021
Inšpirujme sa u najlepších v budovaní inteligentných miest
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zorganizovalo v spolupráci s Business Finland webinár za účasti slovenských aj fínskych expertov pre oblasť budovania inteligentných miest a regiónov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %