Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.06.2017 12:20

V hlavnej úlohe verejné obstarávanie


Imrich Béreš.


Opäť raz nočná mora zvaná verejné obstarávanie. Nielenže v ňom má Slovensko poriadne rezervy, ale byrokracia okolo neho už vstupuje aj do oblastí, kde by nemusela.


A pritom by stačilo, keby sme pri tvorbe našej legislatívy neboli pápežskejší ako pápež, resp. keby zákony naozaj slúžili tým, ktorým majú – občanom. Verejné obstarávanie zasahuje aj do výstavby nájomných bytov. Bohužiaľ, ako je u nás zvykom, neadekvátne.

Slovenská legislatíva zaviedla pre stavby príliš nízke limity. Od 1. júna sa síce zvýšili, ale stále to nekorešponduje s tým, čo chceme výstavbou nájomných bytov dosiahnuť. Platí totiž, že verejné obstarávanie nemusíte použiť iba pri stavbách do 15 tisíc eur. A v tomto sme hlboko podliezli latku európskej smernice, ktorá to vyžaduje až od 5,225 mil. eur. Uznáte sami, že to je poriadny rozdiel. Keď to privediem do extrému, verejné obstarávanie je potrebné už pri výstavbe jedného parkovacieho miesta. Pýtam sa, takto chceme podporovať výstavbu nájomných bytov? Takto chceme primäť mladých ľudí cestovať za prácou?

A ešte pár slov pre vysvetlenie. Štát momentálne podporuje iba obecné sociálne bývanie. Lenže, objem zdrojov je limitovaný a záujem miest a obcí je ako na hojdačke. Keď peniaze sú, záujem je, keď sa minú, záujem ochabuje. Suma sumárum, ročne sa dokončí približne 2 000 nájomných bytov, ktoré postavia z verejných zdrojov práve samosprávy. No a brzdou je zmienené verejné obstarávanie. Preto sa hľadajú cesty a cestičky, ako prísť do cieľa. Aj keď kľukato. Začala sa uplatňovať metóda kúpy už hotového domu od developera. Pri nej sa zákon o verejnom obstarávaní neuplatňuje. Ale ako všetko, má to svoje ale... Obec si totiž musí na realizáciu stavby developerom zobrať úver, aby byty mohla kúpiť. No a developer chce mať vopred podpísanú zmluvu s obcou, že novopostavaný bytový dom bude v jej vlastníctve. Preto aj tento systém často narazí a nepohne sa ďalej.

Kde vidím východisko? Konečne začať premýšľať o zvýšení limitu na verejné obstarávanie pri výstavbe nájomných bytových domov. Nie 15 tisíc, ale minimálne 1,5 milióna eur. Potom obce, mestá, ani developeri nebudú musieť hľadať tŕnisté cesty, ako zákon obísť. Výstavba sa začne realizovať tak, ako sa má a možno si o pár rokov budeme môcť povedať: Slovensko už nie je v počte nájomných bytov na chvoste.

 

Autor: (Imrich BÉREŠ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2017
Hlavné mesto začína stavať prvé náhradné nájomné byty
Hlavné mesto SR Bratislava už v najbližších dňoch začne s výstavbou náhradných nájomných bytov pre nájomcov z reštituovaných bytov. Prvých 68 bytových náhrad sa bude stavať v lokalite Pri kríži v mestskej časti Dúbravka.
viac
10.12.2020
Zlepšenie podmienok čerpania dotácií a úverov zo ŠFRB na rozvoj bývania
Parlament schválil novelu zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní a zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania. Zlepšujú sa podmienky čerpania, predĺžia sa lehoty na predkladanie žiadostí, znižuje sa administratívna náročnosť a zvyšujú sa limity príjmu pre možných nájomcov.
viac
18.01.2021
Problémom pri obstarávaní nájomných bytov sú najmä nevysporiadané pozemky
Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.
viac
19.11.2021
ZMOS požaduje zriadenie záchytiek aj zmeny pre kamerové systémy
Združenie miest a obcí Slovenska predstavilo analýzu s názvom „Bezpečná samospráva“. Poukázala na hrozbu „ostrovov chudoby“ a formuluje kľúčové požiadavky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %