Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
29.11.2018 08:00

V hanušovskom kaštieli predstavia historické dominanty mesta


Kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou


Návštevníci kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou môžu lepšie spoznať jedinečné mestské stavby, ktoré sa nachádzajú v jeho historickom jadre. Ide o dodnes zachované dominanty tohto dolnošarišského mestečka.


 Zaujímavé informácie o pamiatkovo chránených unikátoch a odbornú prehliadku kaštieľa ponúka podujatie v rámci cyklu Okná do histórie.

 Najstarším sakrálnym objektom v Hanušovciach nad Topľou je ranogotický kostol z prvej polovice 13 storočia, ktorého stavba je pripisovaná rytierskemu rádu Johanitov. Pamiatok, ktoré si zaslúžia obdiv, je tu však podľa historika Samuela Brussa určite viac. Patrí medzi ne napríklad renesančná zvonica.

„Zvonica sa nachádza pod ranogotickým kostolom. Pochádza zo 17. storočia a je v nej umiestnený najväčší zvon okresu z roku 1646, ktorý váži až 1200 kilogramov,“ uviedol Ing. Samuel Bruss z Krajského múzea v Prešove, vedúci organizačnej jednotky Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou

Ďalším renesančným skvostom je podľa jeho slov budova, ktorú miestni obyvatelia nazývajú „malý kaštieľ“. Nachádza sa asi 40 metrov pod zvonicou a je to jedna z najstarších profánnych stavieb kaštieľového typu na Slovensku.

„Výstavbu kaštieľa datujeme do roku 1564. Jeho staviteľom bol slávny rod Soós zo Solivaru,“ prezradil Bruss.

Najväčšou stavbou historického centra je barokový kaštieľ, postavený v prvej polovici 18. storočia rodinou Dessewffy z Černeku a Kamenice. Bruss však pripomína aj ďalšie „naj“ európskeho formátu.

„.Nesmieme zabudnúť ani na dominantu celého mesta a to na najdlhšie klonený viadukt v strednej Európe, dnes technickú pamiatku Hanušovský viadukt, ktorý bol postavený v období Slovenského štátu počas druhej svetovej vojny,“ dodáva Bruss.

Odborná prednáška pod názvom Historické stavby v Hanušovciach nad Topľou sa uskutoční v piatok 30. novembra o 16.00 h v kaštieli v Hanušovciach nad Topľou.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.
viac
31.07.2018
V kaštieli otvoria archeologickú expozíciu Svet dávnych vekov
Nová archeologická expozícia Svet dávnych vekov v hanušovskom kaštieli čaká na svojich prvých návštevníkov. Slávnostne ju otvoria v posledný júlový deň (31.7.) o 16.00 h, keď vystúpi aj známy multiinštrumentalista Michal Smetanka s ukážkami hry na replikách pravekých hudobných nástrojov.
viac
28.11.2019
V Hanušovskom kaštieli predstavia najnovšie akvizície múzea
Krajské múzeum v Prešove sprístupní vo svojom barokovom kaštieli v Hanušovciach nad Topľou nezvyčajnú prezentáciu. Na jednom výstavnom mieste sa tak ocitnú najnovšie zbierky z fondov histórie, etnológie a umeleckej histórie.
viac
12.02.2020
Vihorlatské múzeum predstavuje šľachtické manželstvá videné optikou histórie
Osudy manželských párov šiestich šľachtických rodov spätých s humenským kaštieľom prezentuje počas Národného týždňa manželstva Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %