Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.04.2019 09:00

V Handlovej začali s triedením biologicky rozložiteľného odpadu


Ilustračná snímka


V Handlovej začali so separovaním biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) v rodinných domoch. Rozvoz nádob pre vybrané domácnosti zabezpečuje samospráva v spolupráci s mestskou spoločnosťou od tohto týždňa, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


"Nádoby na separovanie bioodpadu rozváža mestská spoločnosť Hater - Handlová podľa jednotlivých lokalít v meste. Handlovčania bývajúci v rodinných domoch si nádoby o objeme 240 litrov prevezmú preberacím protokolom v určenom termíne v popoludňajších hodinách," uviedla Paulínyová.       

Rozvoz samospráva podľa nej naplánovala v dvoch etapách, prvá sa skončí 18. apríla a druhá sa začne 23. apríla. "Nádoby si obyvatelia budú môcť prevziať vždy v čase od 16.00 do 19.00 h. Nájdu v nich kalendár zvozu, tiež informácie, čo patrí a nepatrí do bioodpadu. Nádoby sú majetkom mesta," doplnila.       

S prvým rozvozom nádob začala mestská spoločnosť v tomto týždni v lokalite ulíc Mládežnícka, Pionierov, Gagarina, Jilemnického, Hurbanova, Kremnická a Kunešovská. Mesto bude postupne o ďalších lokalitách informovať na svojom webovom sídle a rozhlase. Prvý zvoz separovaného biologického odpadu z nádob naplánovala radnica na 13. mája.       

"Separácia BRO výrazne znižuje množstvo odpadu uloženého na skládku, čím môžeme predpokladať, že sa nebude enormne zvyšovať poplatok za nakladanie s odpadmi v meste. Bioodpady sú váhovo najväčšou zložkou komunálneho odpadu. Pri skládkovaní má bioodpad nedostatok kyslíka na rozklad, čím vznikajú plyny, ktoré zapáchajú a poškodzujú zdravie ľudí a ozónovú vrstvu zeme," dodala Paulínyová.       

Náklady na obstaranie nádob na BRO do handlovských domácností predstavovali 60tis. eur.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
Hádanka: Ako to dopadne s biologicky rozložiteľnými odpadmi?
Aj keď prijatím zákona o odpadoch v roku 2015 (a s istou benevolenciou aj jeho nasledujúcich noviel) sa riešenie triedenia komunálneho odpadu výrazne posunulo vpred, bližšie k percentám štátov západnej Európy, štatistici nezaznamenali podobný posun v prípade zberu biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
14.08.2020
Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent
Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.
viac
11.01.2021
V Turzovke zavádzajú dve dôležité zmeny v triedení odpadu
Prvou novinkou je vážiaci systém zberu odpadu, druhou to, že bioodpad začínajú triediť aj obyvatelia bytových domov.
viac
18.01.2021
V meste už rozmiestnili nádoby na rozložiteľný kuchynský odpad
Pri bytových domoch v Liptovskom Hrádku v piatok pribudli hnedé nádoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Umiestniť ich tam dala samospráva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %