Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
18.03.2019 09:10

V Handlovej začali s realizáciou pilotného projektu kompostovania


Ilustračná snímka


Samospráva Handlovej začala v týchto dňoch s realizáciou pilotného projektu kompostovania. Približne mesiac bude zabezpečovať zber konárov, v apríli odovzdá obyvateľom rodinných domov nádoby na bioodpad. Informovala o tom Jana Oswaldová z komunikačného oddelenia handlovského mestského úradu.


"Do 15. apríla môžu Handlovčania konáre s dĺžkou do dvoch metrov uložiť v 26 lokalitách mesta, ktoré spoločnosť HATER-HANDLOVÁ označila informačnými tabuľkami. Konáre sa stanú základom pre organické hnojivo – kompost," uviedla Oswaldová.       

Všetky zozbierané konáre podľa nej odvezú na nové mestské kompostovisko v areáli skládky na Scheiblingu v rámci projektu Kompostáreň Handlová. "Lokality zberných plôch sú v rámci nového projektu vytypované pilotne. V prípade, že vznikne dopyt obyvateľov po iných miestach, budú v budúcnosti upravené," ozrejmila.       

Mesto a zberová spoločnosť plánujú zvoz konárov dvakrát do roka. "Mestská firma ako správca kompostoviska pri kompostovaní premení kontrolovanými a riadenými postupmi bioodpad na hodnotné organické hnojivo – kompost, ktorý sa takto vráti späť do pôdy. Dlhodobým zámerom samosprávy je ponúknuť kvalitný kompost späť obyvateľom," priblížila Oswaldová.       

V apríli dostanú obyvatelia rodinných domov hnedé zberné nádoby na biologicky rozložiteľný odpad. O harmonograme rozvozu, prevzatí nádob a informáciách o tom, čo patrí a čo nepatrí do nádob, bude mesto informovať.       

Samospráva projekt financovala z Operačného programu Kvalita životného prostredia, v rámci ktorého získala na investíciu nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 850.000 eur. Z financií zabezpečila vybudovanie kompostoviska, nákup technológií a zberných nádob.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Handlová bude mať nové vozidlo na zber a separáciu odpadu
Zefektívnenie triedeného zberu odpadu v meste by malo priniesť obstaranie nového vozidla s rotačným systémom lisovania, ktoré samospráva plánuje zakúpiť.
viac
03.04.2020
Od piatka 3. apríla bude fungovať „Handlovská linka podpory“
Mesto zriaďuje „Handlovskú linku podpory“ zatiaľ dvakrát do týždňa, v prípade potreby bude čas dostupnosti linky upravený. Handlovská linka podpory je zriadená pre zvládnutie záťažových situácií v súvislosti s opatreniami proti šíreniu COVID-19 a ponúka tiež duchovný rozmer.
viac
16.11.2020
Nové Mesto finišuje s prípravami na spustenie rezidentskej zóny
Bratislavské Nové Mesto finišuje s prípravami na spustenie pilotnej zóny rezidentského parkovania v lokalite Tehelné pole.
viac
08.04.2021
V Handlovej budú vážiť odpad, umiestňujú na nádoby čipy
Handlovská mestská spoločnosť Hater Handlová pripravuje nový systém váženia odpadu. Na nádoby začali jej pracovníci umiestňovať čipy. Tie by mali neskôr dopomôcť k spravodlivejšiemu systému platieb za odvoz a spracovanie odpadu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %