Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
01.12.2018 12:45

V habánskom dvore objavili historické mince


Habánsky, dvor, ilustračná snímka, zdroj: nazahori.sk


Počas prebiehajúcich zemných prác na statickom zabezpečení objektu mlyna v habánskom dvore v Sobotišti našla jeho majiteľka na rôznych miestach v interiéri a v hline vyvezenej z interiéru sedem mincí. Informoval o tom krajský pamiatkový úrad (KPÚ) na svojej oficiálnej webovej stránke.


Nájdené boli denár Mateja II. z roku 1616, denáre Ferdinanda II. z rokov 1626, 1627 a 1630, denár Leopolda I. z roku 1682, desaťhalier Františka Jozefa I. z roku 1909 a československý 20-halier z roku 1921. Denáre boli vyrazené v kremnickej mincovni. "Archeológovia KPÚ Trnava počas obhliadky našli detektorom kovov ďalšiu mincu, bližšie neurčené falzum denára zo 17. storočia. K ďalším dôležitým nálezom z interiéru radnice zaraďujeme neskorostredovekú keramiku," uvádza KPÚ.       

Súbor mincí je svedectvom o vzniku a vývoji stavby radnice dokladajúcej život uzatvorenej spoločenskej skupiny žijúcej v bratskom dvore. Mince sú zatiaľ jedinými známymi presne datovanými archeologickými nálezmi z územia pamiatkovej zóny Sobotište.       

Habánsky dvor v Sobotišti vznikol v polovici 16. storočia juhozápadne od vtedajšieho intravilánu obce pri existujúcom mlyne. K významným budovám sa popri mlyne, krčme, kaplnke a zvonici s hodinami zaraďuje radnica. Dvojpodlažný objekt sa nachádza v centre dvora na severnej strane námestíčka a využíval sa ako spoločensko-správne centrum miestnej komunity. Je obdĺžnikového pôdorysu s charakteristickou vysokou sedlovou strechou ukončenou murovanými štítmi. V roku 2011 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
09.11.2018
Archeológovia objavili unikátny poklad so vzácnymi keltskými mincami
Slovenským archeológom sa v týchto dňoch podaril unikátny objav. V Mošovciach v okrese Turčianske Teplice našli poklad strieborných keltských mincí, ktoré pochádzajú z prvých desaťročí 1. storočia nášho letopočtu.
viac
16.02.2019
Obec zrekonštruuje habánsky mlyn
Obec Sobotište v okrese Senica získala finančné prostriedky z programu Interreg 5A SR – ČR na opravu habánskeho mlyna. V súčasnosti je rozbehnuté tretie kolo výberového konania na realizátora rekonštrukčných prác.
viac
09.10.2020
Vzácna listina nájdená v múre synagógy získala vynovenú podobu
Historicky významný dokument pre mesto Levice, objavený v múre synagógy počas jej rekonštrukcie, získal vynovenú podobu. Rozpadnutej listine vdýchol nový život po mesiacoch náročnej práce reštaurátor Štefan Kocka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %