Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.04.2016 10:00

V Gelnici vznikne nový priestor pre kultúru. Bude v bývalej fabrike


Nový kultúrny priestor v Gelnici pripravujú dobrovoľníci. (Foto: Jozef Kotulič)


Skupina dobrovoľníkov z Gelnice a okolia upravuje priestory v bývalej fabrike Antony. Slúžiť budú na výstavy, premietanie filmov, koncerty, diskusie a iné akcie.


"Dokopy sme sa dali niekoľkí Gelničania, ktorí mali chuť v meste niečo urobiť v oblasti kultúry, pretože jej bol nedostatok. Prišlo nám vhod, že majiteľ fabriky Andrej Antony nám ponúkol nevyužitý priestor s tým, že ho môžeme pretvoriť na kultúrne centrum a popritom vyvíjať aktivitu, napr. na premietania," uviedol pre TASR jeden z dobrovoľníkov Ľubomír Slovinský. Podľa neho takýto priestor v Gelnici doposiaľ chýbal. "Jediným, kde bolo možné premietanie alebo organizovať koncerty, bol amfiteáter. Už dlhšie sa v ňom však nič nedialo. Bolo preto potrebné zriadiť priestor, ktorý by ponúkol možnosti na kultúrne vyžitie," povedal Slovinský. 

Priestory bývalej fabriky momentálne zveľaďujú. Zároveň vyzvali Gelničanov, aby im za odvoz darovali nepotrebný nábytok. Chystajú tiež registráciu občianskeho združenia s názvom Zapadnutý KÚT. "Na koniec mája je pripravená otváracia akcia - výstava. Dôraz kladieme na individualitu, ak niekto príde s nápadom, tak ostatní ho podporia," priblížil Slovinský s tým, že už druhý rok organizujú v Gelnici prehliadku dokumentárnych filmov KineDok. Stáli aj za prvým videomappingom v meste s názvom Na vežu, ktorý sa uskutočnil vlani počas oslavy Dňa baníkov.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2016
Dni mesta Levice vyvrcholia ohňostrojom
Levickým putovaním za vínom spojeným s ochutnávkou vyše stovky druhov vín od miestnych vinárov zo združenia Terroir Tekov sa v sobotu 14. mája začínajú Dni mesta Levice. Druhý ročník podujatia potrvá do 21. mája, kedy ho Námestí hrdinov ukončí ohňostroj k 860. výročiu mesta.
viac
11.08.2016
V Gelnici sa stretnú baníci z piatich krajín
Viac ako 700 baníkov zo Slovenska a okolitých štátov sa od piatka (12. 8.) do nedele (14. 8.) zúčastní 9. stretnutia banských miest a obcí, ktoré sa uskutoční v Gelnici.
viac
01.02.2021
Budovu bývalého mlyna chce radnica zmeniť na multifunkčný priestor
Viac ako dvadsať rokov nevyužívanú budovu niekdajšieho mlyna chce mesto Veľký Šariš zmeniť na multifunkčný priestor. Objekt so šiestimi podlažiami, každé s rozlohou približne 900 štvorcových metrov, radnica kúpila koncom minulého roka za 150 000 eur.
viac
28.02.2022
Pandémia otvorila mestu dvere do kultúry v on-line svete
Pandémia nového koronavírusu nás zaskočila nepripravených, zároveň nám však otvorila dvere do kultúry v on-line priestore. Uviedol to Martin Kliment z Mestského úradu v Hriňovej v Detvianskom okrese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %