Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.01.2018 12:37

V Galovanoch vybudujú 260-metrový úsek kanalizácie


Obec Galovany. Snímka: (tasr).


Do jednej z najmenších liptovských obcí Galovany pribudne na jar vyše 260 metrov dlhý úsek kanalizácie. Obecnej samospráve sa podarilo získať na jej realizáciu dotáciu vo výške 76 000 eur, po dokončení úseku bude odkanalizovaná približne tretina obce.


„Verejnú súťaž vyhrala spoločnosť Cestné stavby Liptovský Mikuláš. Podľa zmluvy by realizácia mala trvať do desiatich dní,“ priblížil starosta Galovian Miroslav Kubáň s tým, že kanalizáciu sa snažia v obci zaviesť už 25 rokov. „Obyvateľov totiž nie je ani 300 a z obecného rozpočtu sa dá investovať len do základných vecí. Niektoré úseky kanalizácie boli vybudované už dávnejšie, robíme teda pomaly a po častiach“ vysvetlil Kubáň.

Po dokončení tohto úseku chce starosta požiadať aj o prostriedky na zaasfaltovanie komunikácie, ktorá bude zasiahnutá výkopovými prácami. „Aby sa opravilo to, čo sa pokazí. Pozemok pod cestou však nie je obecný, fyzicky nám patrí len teleso cesty. Preto zostáva vec v štádiu riešenia,“ povedal.

Rekonštrukciu by podľa Kubáňa potreboval aj obecný kultúrny dom, ktorý postavili ešte v roku 1959, no do dnešného dňa je v pôvodnom stave. Vlani na ňom vymenili okná za obecné peniaze. „Momentálne by sme potrebovali opraviť strechu aj odvlhčiť steny,“ dodal starosta s tým, že v súčasnosti čakajú, ako skončí vyhodnotenie žiadosti obce o finančný príspevok na jeho rekonštrukciu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Kanalizácia zvýšila bonitu obce
Kvalita života obyvateľov v najväčšej obci Považskobystrického okresu – Papradne sa rapídne zvýšila pred dvomi rokmi, keď sa v spolupráci s Považskou vodárenskou spoločnosťou ukončil projekt odkanalizovania celej doliny.
viac
23.01.2018
Na rozvoj územia získala MAS Žiar viac ako 1,3 milióna eur
Občianske združenie Žiar získalo po desiatich rokoch svojho pôsobenia štatút miestnej akčnej skupiny (MAS). Na rozvoj územia s prihliadnutím na tvorbu pracovných miest, rozvoj podnikania, cestovného ruchu, ale i rozvoj verejnej infraštruktúry prerozdelí MAS 1 330 098,11 eura.
viac
28.01.2018
Na obnovu stredovekých hradieb na Hlbokej získalo mesto dotáciu
Mesto Trnava dostane od Ministerstva kultúry SR v rámci dotácií z programu Obnovme si svoj dom 163 245 eur na opravu posledného celistvého úseku stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. S prácami začne už v najbližšom období, trvať by mali do roku 2019.
viac
17.08.2020
Výstavbou nájomných bytov zvýšila obec počet obyvateľov o štvrtinu
Výstavba nájomných bytov priniesla do obce Malá Domaša v okrese Vranov nad Topľou oživenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %