Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
22.07.2019 08:10

V Gaboltove požehnali zrekonštruovaný pútnický areál


Ilustračná snímka, zdroj: Ahoj Bardejov


V rámci arcidiecéznej púte, ktorá sa koná počas víkendu v Gaboltove v okrese Bardejov, v sobotu košický rímskokatolícky arcibiskup-metropolita Bernard Bober požehnal tamojší obnovený pútnický areál. Jeho rekonštrukcia trvala dva roky a celkové náklady predstavujú 204.400 eur.


"Pútnické centrum v Gaboltove bolo rekonštruované v rámci cezhraničného programu Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014 - 2020. Urobili sa najmä technické úpravy pútnického prístrešku, obnovil sa prameň sv. Vojtecha, vytvorili sa pitné fontány pre pútnikov, pribudli viaceré prvky drobnej architektúry ako lavičky a odpadkové koše. Boli upravené chodníky a kalvária bola osvetlená fotovoltaickými panelmi," uviedla pre TASR Jana Szidorová z odboru cezhraničných a iných programov EÚ Úradu Prešovského samosprávneho kraja.       

Obnovenie pútnického areálu realizovali v rámci projektu Svätomariánska púť – Svetlo z východu. Jeho cieľom je podľa jej slov vytvorenie Svätomariánskej púte – cesty, ktorá prepojí osem významných pútnických miest na slovensko-poľskom pohraničí. Rozpočet projektu je na úrovni 4 miliónov eur, z toho na slovenskej strane sa preinvestuje viac ako 2,1 milióna eur.       

"Projekt je spoločne realizovaný 13 inštitúciami, či už samosprávami, alebo i farnosťami na oboch stranách našej severnej hranice. Názov projektu sa opiera o pastiersky list Svetlo z východu, v ktorom Ján Pavol II. zdôrazňuje, že katolícky a nekatolícky kresťanský východ majú jedno a to isté spoločné dedičstvo a tú istú spoločnú tradíciu - liturgickú, spirituálnu, právno-disciplinárnu i teologickú," vysvetlila Szidorová.       

Podľa jej slov má projekt za cieľ vytvoriť produkt cestovného ruchu - pútnického turizmu, ktorý by nielenže spájal pútnické miesta, ale ich aj prepájal s mnohými ďalšími zaujímavými miestami na Svätomariánskej trase.       

"Prešovský kraj je bezpochyby bohatý na kultúrne a prírodné dedičstvo. Je tu najväčší počet pamiatok svetového dedičstva UNESCO a mnoho zatiaľ neobjavených tajomstiev, ktoré rozhodne patria na mapu každého turistu či pútnika," povedala Szidorová.       

"Na poľskej strane má najdlhšiu tradíciu púť za obrazom Čiernej Madony do Czestochowej, sv. Lipky a podobne," doplnila Szidorová.       

Okrem dobudovania samotných pútnických miest sa podľa nej pripravuje rozsiahla štúdia, ktorá presne 'natrasuje' Svätomariánsku cestu, či už pre peších alebo i cykloturistov a bude mapovať najdôležitejšie body na tejto trase.       

"V budúcnosti tak vznikne priestor pre rozvoj ďalších, či už stravovacích, alebo ubytovacích služieb pre turistov," dodala Szidorová.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2017
Na Devíne sa opäť stretli dobrovoľníci s cieľom vyčistenia areálu
Hlavné mesto pripravilo v piatok (9. 6.) akciu čistenia areálu hradu Národnej kultúrnej pamiatky Hrad Devín v spolupráci s Mestským múzeom mesta Bratislavy. Akcia bola súčasťou celoslovenského dobrovoľníckeho podujatia organizovaného Nadáciou Pontis s názvom "Naše mesto 2017".
viac
29.07.2020
Rekonštrukcia zdravotníckej školy si vyžiada 4 milióny eur
Investíciu viac ako 4 milióny eur si vyžiada rekonštrukcia 30 rokov starej budovy Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
12.11.2021
Multifunkčný športový areál na Sihoti má prejsť rozsiahlou obnovou
Mesto Nové Zámky pripravuje rozsiahlu obnovu mestského multifunkčného športového areálu na Sihoti. Radnica chce z neho vytvoriť priestor na šport, oddych i rôzne služby doplnkového charakteru. Zámer už schválili aj mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %