Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.03.2018 10:48

V Elektrárni bude výstava o amerických letcoch a ich záchrancoch


Ilustračná snímka: kronika-airwarsk.blogspot.sk


Osudy zostrelených amerických letcov na Slovensku počas druhej svetovej vojny a ich záchrancov mapuje fotografická výstava Neznámi hrdinovia. V spolupráci so zastupiteľským úradom USA na Slovensku ju sprístupnia v piatok 23. marca v kultúrnom centre Elektrárňa.


 Súčasťou otvorenia bude aj koncert Wind Quintet zo súboru The U.S. Army Europe Band&Chorus.       Autormi fotografií Neznámych hrdinov sú Dušan Hudec a Darina Smržová. "Na územie Slovenska sa zrútilo počas vojny 46 amerických bombardovacích a stíhacích lietadiel. Spolu 106 letcov zahynulo a približne 370 bolo chytených a poslaných do zajateckých táborov. Viacerým sa však podarilo zajatiu vyhnúť. Výstava prináša príbehy ľudí, ktorých spojil fašistický odboj, boj za prežitie, príbeh priateľstva a aj lásky," informovala Jana Illéšová, PR veľvyslanectva USA na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2018
Foto výstava Človečina v Turci
Priatelia fotografie sa môžu opäť tešiť na zaujímavú tematickú foto výstavu s názvom „Človečina v Turci“. Výstava vznikla a bude prezentovaná počas mesiaca fotografie a chce prezentovať viacero tém, v ktorých ľudská stopa zohráva vždy významnú stopu.
viac
21.03.2019
Múzeum pozýva na prehliadku zbraní i zreštaurovaných kachlíc
Prezentáciou najnovších prírastkov sa rozhodlo povzbudiť Piešťancov k návšteve svojich výstavných priestorov Balneologické múzeum Imricha Wintera.
viac
15.04.2020
Elektrárňa zoznamuje so životom včiel online
Kultúrno-vzdelávacie centrum Elektrárňa Piešťany ponúka online vstupy v oblasti ekológie, vzdelávania a histórie. Zariadenie tým supluje programy, ktoré muselo zrušiť z dôvodu ochrany pred šírením nového koronavírusu.
viac
27.12.2022
Výstava betlehemov z celého sveta Vianocami nekončí
Výstava betlehemov z rôznych končín sveta v piešťanskom Balneologickom múzeu Imricha Wintera posledným vianočným sviatkom nekončí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %