Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.06.2019 11:25

V dolnej bráne otvoria novú expozíciu jedinečností mesta


Ilustračná snímka, zdroj: visitkremnica.com


Na začiatku tohtoročnej sezóny pribudla v Kremnici ďalšia atrakcia pre návštevníkov mesta. V dolnej bráne sprístupnia v piatok (14. 6.) novú expozíciu, ktorá približuje niekoľko jedinečností mesta.


"Kultúrne a informačné (KIC) centrum v rámci sťahovania sa do priestorov medzibránia sprístupní historickú bránu z prelomu 14. a 15. storočia. Dolná brána je jedinou zachovanou vstupnou bránou do mesta. Dve poschodia tejto veže poskytnú nové pohľady na Kremnicu, ktoré prekvapia nielen návštevníkov mesta, ale aj domácich obyvateľov," priblížila riaditeľka KIC Zuzana Tileschová.       

Tento historický priestor zaplní expozícia s informáciami o jedinečnostiach, ktorými Kremnica vynikala v priebehu storočí. "Samozrejmosťou je unikátna mincovňa, mestský hrad či podzemná elektráreň, predstavíme však aj rôzne osobnosti z umeleckého, hudobného a učiteľského prostredia, 300-ročnú medovnikársku tradíciu, športové prvenstvá, prvú fabriku na papier či verejné osvetlenie," načrtla Tileschová.       

Otvorenie priestorov informačného centra a dolnej brány je naplánované na piatok. Nie náhodou je na túto akciu pozvaný Thomas Puskailer. "Práve s menom jeho starého otca Jána Puskailera je spojené otvorenie mestskej cudzineckej a informačnej kancelárie v máji roku 1937, ktorej sídlom bola budova vedľa dolnej brány," vysvetlila Tileschová.

Vonkajší priestor medzibránia by sa mal podľa jej slov stať centrom pouličného kultúrneho diania a práve koncert Puskailera v rámci bude úvodným v tejto letnej sezóne.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Poprad vyhlásil súťaž na návrh vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko
Mesto Poprad vyhlásilo verejnú anonymnú architektonicko-konštrukčnú súťaž návrhov na riešenie vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko nachádzajúcom sa južne od Popradu, nad mestskou časťou Kvetnica. O súťaži informoval komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda.
viac
03.02.2017
KIC vyhlásilo súťaž na vizuálny štýl a logo mesta
Kremnické Kultúrne a informačné centrum (KIC) vyhlásilo verejnú neanonymnú súťaž na vizuálny štýl a logo mesta Kremnica a jeho organizácií.
viac
19.05.2020
V Stropkove začínajú rekonštruovať kostolnú vežu
Mesto Stropkov v spolupráci s rímskokatolíckou cirkvou vstupujú do finálnej fázy rekonštrukcie renesančnej veže Sanktuária Najsvätejšieho tela a krvi Kristovej, ktorej cieľom je sprístupniť túto najvýznamnejšiu a zároveň najvyššiu stavbu v regióne verejnosti.
viac
22.11.2023
Dominante mesta, veži Kostola sv. Kataríny, prinavrátia pôvodný vzhľad
Vežu Kostola sv. Kataríny v Kremnici obnovia do podoby, akú nadobudla počas regotizácie v 19. storočí. Táto dominanta mesta sa tak po rekonštrukcii vráti po desiatkach rokov k vzhľadu, ktorí si môžu poniektorí pamätať ešte zo starých dobových fotografií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %