Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.09.2017 12:48

V Devínskej Novej Vsi sčítavali migrujúce netopiere


Raniak hrdzavý (lat. Nyctalus noctula).


Na Slovensku sa po prvý raz uskutočnilo sčítanie raniakov hrdzavých, netopierov, ktoré v septembri podobne ako sťahovavé vtáky migrujú cez naše územie. Miestom sčítania bolo v sobotu (9.9.) večer okolie Cyklomostu slobody v Devínskej Novej Vsi.


"Približne 40 účastníkov akcie tu okrem raniakov pozorovalo ďalšie tri  druhy netopierov," informoval koordinátor projektu Michal Noga. "Metóda sčítania bola jednoduchá – počas päťminútových intervalov sme zaznamenávali maximálny počet súčasne pozorovaných raniakov na oblohe nad našimi hlavami," priblížil o dianí na akcii, ktorou sa Slovensko pridalo k podobným aktivitám s dlhšou tradíciou v Rakúsku či Slovinsku.       

Podľa Vladimíra Nemčeka z občianskeho združenia Saola – ochrana prírody pripravujú aktivisti s podporou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a Nadáciou EPH v najbližších týždňoch úpravu zimoviska netopierov, chystajú sa pre ne tiež vyrobiť búdky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2018
Diskusný večer bude venovaný vplyvu klimatických zmien na migráciu
Do roku 2050 môže byť viac ako 140 miliónov ľudí nútených opustiť svoje domovy pre neúrodu, nedostatok vody, záplavy či stúpanie hladiny morí, ktoré zapríčinia klimatické zmeny.
viac
11.03.2020
Na Železnej studničke narátali ochranári 18 netopierov
Na Železnej studničke v Bratislave narátali ochranári 18 netopierov. Tohtoročná zima sa odzrkadlila na rodovom aj druhovom zložení netopierov. Uviedol to Michal Noga z mimovládnej organizácie Saola - ochrana prírody.
viac
22.12.2021
Bratislava je nespokojná so sčítaním obyvateľov, žiada ŠÚ o vysvetlenie
Mesto Bratislava a bratislavské mestské časti nie sú spokojné s prvými zverejnenými údajmi z tohtoročného sčítania obyvateľov. Bratislavské samosprávy tvrdia, že im Štatistický úrad (ŠÚ) SR priznal o zhruba 20 000 obyvateľov menej, ako evidujú.
viac
14.01.2022
Na Slovensko migruje počas teplejších zím zo severu menej vtákov
Zostávajú zimovať na severe Európy, kde nedochádza k zamŕzaniu vodných plôch vplyvom zmien klímy. Takéto zistenia majú ornitológovia vďaka medzinárodne koordinovanému sčítaniu zimujúceho vodného vtáctva. Informovala o tom organizácia Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %