Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.01.2017 08:28

V bratislavskom kraji vyrastie unikátny rodinný park


Ilustračná snímka: (int).


Nový rodinný park v atraktívnej lokalite, ktorý bude mať zábavno-vzdelávací či oddychovo-rekreačný charakter, bude klásť dôraz na životné prostredie či ekológiu a určený bude predovšetkým pre rodiny s deťmi a mládež.


Vznik parku podporili poslanci Zastupiteľstva BSK. Zámerom župy je vybudovanie komplexu, ktorý bude na Slovensku jedinečný.

„V bratislavskom kraji absentuje zariadenie zábavno-náučného charakteru, určené pre rodiny ako aj širokú verejnosť, ktoré by plnilo aj edukatívnu úlohu. Bratislavská župa preto podporuje rôzne projekty, ktoré môžu svojou povahou podporiť aktivity pre mládež, ale i vznik miest, kde môžu zájsť rodiny spoločne, stráviť čas spolu. Práve týmto je výnimočná idea vzniku rodinného parku, kde nebude prevládať to, že dieťa niekam odložíme, ale budeme súčasťou atraktivít, ktoré to miesto ponúkne,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Koncept rodinného parku zábavno-náučného charakteru v Bratislavskom kraji vychádza zo skutočnosti, že v bratislavskom kraji nie je zariadenie, ktoré by malo zábavno-náučný charakter. Poslanci Zastupiteľstva BSK schválením tohto konceptu poverili aj komisiu, ktorá do konca marca 2017 vyhlási súťaž na výber koncesionára, ktorý predloží plán realizácie výstavby, prenájmu parku, výšku vstupného, skladbu objektov, ich účel, priestorové rozloženie ako aj ďalšie náležitosti.

Cieľom je získať najvhodnejší a najlepší ideový návrh a podnikateľský plán na využitie pozemkov v lokalite Bratislava – Petržalka. Predložené riešenie musí nadväzovať na ostatné časti mesta prostredníctvom napojenia na existujúci systém komunikácií a dopravy, malo by byť novou atrakciou v území, a to nielen na lokálnej, resp. celomestskej úrovni, ale aj na úrovni regiónu.

Rodinný park by mal tvoriť komfortný priestor pre celoročné využitie s celodennou prevádzkou a mal by ponúkať inovatívny, atraktívny herný a náučný program s dôrazom na environmentalistiku a podporu kreativity detí a mládeže.

Dôraz by mal klásť na zeleň, ekológiu, životné prostredie, vzdelávanie, rodinný život, na prírodné materiály, nízkoenergetickú výstavbu či prevádzku a má mať zábavno-vzdelávací a oddychovo-rekreačný charakter najmä pre rodiny s deťmi a mládež.

Lokalita na realizáciu parku sa nachádza v atraktívnej lokalite Bratislavy priamo v kontaktnom území urbanizovaného a prírodného prostredia s vysokou mierou prímestskej rekreácie. Ide o pozemok v mestskej časti Bratislava - Petržalka s plochou takmer 9 ha. Územie je dobre napojené na lokálnu aj medzinárodnú cestnú sieť a tak nielen zameranie parku, ale i jeho umiestnenie v susedstve regiónu Győr-Moson-Sopron (Maďarsko) a Spolkovej krajiny Burgenland (Rakúsko) naznačuje, že pôjde o park nadregionálneho významu.

 

Autor: (ts - bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2017
Súťaž na vybudovanie Family parku v Bratislave je spustená
Unikátny projekt Family parku naberá reálne kontúry. Záujemcovia o tridsaťročný prenájom a prevádzku „Family parku“ na rozlohe deviatich hektárov majú možnosť predkladať svoje ponuky do 7. septembra.
viac
28.09.2018
Obyvatelia mesta môžu športovať v novom fitparku
Mesto Prešov získalo nový priestor na športovanie určený obyvateľom všetkých vekových kategórií. Podľa radnice prispeje ku skultúrneniu prostredia a poskytne ďalšie možnosti trávenia voľného času vonku s rodinou, priateľmi aj známymi.
viac
21.03.2020
Rozhlasový Archív extra uľahčí deťom učenie či spríjemní trávenie času
Rozhlasový web Archív extra môže uľahčiť deťom doma učenie či spríjemniť trávenie času. Na jednom mieste ponúka stovky rozprávok, rozhlasových hier, fíčrov, čítaní na pokračovanie, seriálov a relácií s pútavo spracovanými informáciami. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
viac
27.05.2023
Festival nového cirkusu v Stupave zabaví rodiny s deťmi aj dospelých
Viac ako 60 predstavení, dávku smiechu a akrobacie prinesie počas troch dní festival Cirkul'art, ktorý sa v piatok začína v Stupave. Posledný májový víkend spestrí kaštieľsky park mesta, ktorý sa zmení na pestrú cirkusovú záhradu s divadlom, novým cirkusom a živým súčasným umením.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %