Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
16.10.2015 03:23

V Bratislavskom kraji sa rozbieha duálne vzdelávanie. Žiakov pripraví na prax


Vzdelávanie v spolupráci zo zamestnávateľmi má pripraviť žiakov na podmienky pracovného trhu. (Foto: Pixabay)


Od školského roka 2015/2016 majú prváci na dvoch krajských stredných školách možnosť vzdelávať sa v systéme duálneho vzdelávania.


S ďalšími zamestnávateľmi z rôznych odborov Bratislavský samosprávny kraj, ako zriaďovateľ takmer šesťdesiatky stredných škôl, intenzívne rokuje. „Systém duálneho vzdelávania jedným z najlepších spôsobov, ako pripraviť študentov na požiadavky pracovného trhu. Dnes sme otvorili na dvoch stredných školách prvé triedy so žiakmi, ktorí majú garantovanú nielen prax počas štúdia priamo u zamestnávateľa, no zamestnávateľ im garantuje aj pracovné miesto po skončení školy.

O tieto triedy prejavili študenti veľký záujem,“ vyjadril sa na začiatku školského roka predseda BSK Pavol Frešo.Hlavným cieľom duálneho vzdelávania je príprava študentov stredných škôl na pracovný trh v reálnych podmienkach. Študenti tak nevykonávajú praktickú časť vyučovania v školskom prostredí, ale priamo u svojho budúceho zamestnávateľa, z ktorého sa stáva gestor vybranej triedy.

Zapojilo sa 7 zamestnávateľov

„Záujem o duálne vzdelávanie majú aj zamestnávatelia z oblasti cestovného ruchu, ktorí by chceli pripravovať žiakov podľa svojich požiadaviek. S viacerými zamestnávateľmi z rôznych oblastí intenzívne rokujeme,“ vyjadril sa riaditeľ odboru komunikácie a propagácie Úradu BSK Peter Húska.

V bratislavskom regióne sa zatiaľ do systému duálneho vzdelávania zapojilo 7 zamestnávateľov - dm drogerie markt, s. r. o., TESCO STORES, a. s., Todos, s. r. o., Todos Italia, s. r. o., BOAT, a. s., Auto Impex, s. r. o., Slovenská Grafia, a. s., ktorí podpísali zmluvy o duálnom vzdelávaní s 3 školami – SOŠ automobilová, J. Jonáša 5, Bratislava, SOŠ obchodu a služieb S. Jurkoviča, Sklenárova 1, Bratislava a SOŠ polygrafická, Račianska 190, Bratislava.BSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 57 stredných škôl, z toho 36 stredných odborných škôl, 2 jazykové školy, 14 gymnázií, 2 konzervatóriá a 3 spojené školy.

Autor: (vb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2024
BVS opäť ponúka bezplatnú analýzu vzoriek vody zo studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri príležitosti Svetového dňa vody (22. 3.) opäť ponúka záujemcom bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť. Ponúka tiež analýzu pitnej studničnej vody zameranú na pesticídy.
viac
12.03.2024
MŠVVaM varuje pred seminárom pre učiteľov šíriacim hoaxy a nebezpečné informácie
Rezort školstva varuje pred takzvaným "vzdelávacím seminárom pre učiteľov", ktorý organizuje občianske združenie Slovenská národná rada obrodenia. Pozvánku na toto podujatie šíriace nenávisť, hoaxy a nebezpečné informácie dostali do svojich schránok učitelia.
viac
16.03.2024
Záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci
V pondelok doobeda 18. marca 2024 v hoteli Tatra v Bratislave sa koná záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci „Zdieľaním skúseností a partnerstvami spájame cezhraničné regióny“, na ktorú sú stále voľné kapacity.
viac
15.03.2024
Nové mládežnícke parlamenty budú v Hlohovci a Galante
Mestá Hlohovec a Galanta zverejnili výzvy pre mladých ľudí na účasť v miestnych mládežníckych parlamentoch. Majú byť zrkadlom predstáv nastupujúcej generácie o fungovaní vecí v miestach, kde žijú. Do oboch novovznikajúcich je ešte možnosť prihlásiť sa, informujú o tom obe samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %