Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.04.2017 06:22

V Bratislave bude jazdiť ekologický autobus


Stlačený zemný plyn (CNG) je ekologickou alternatívou k tradičným palivám a prispieva k čistejšiemu ovzdušiu v slovenských mestách.


Vďaka spoločnosti SPP CNG s. r. o. (SPP CNG) pribudne do vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava, akciová spoločnosť (DPB, a. s.) ďalší autobus s ekologickým pohonom na stlačený zemný plyn (CNG). Cestujúci tak budú využívať modernú a ekologickú formu cestovania.


Nízkopodlažný autobus SOR NBG 12 bude počas jedného roka jazdiť v bratislavských uliciach, prevažne na linkách č. 65, 37 a 32. Ľahko identifikovateľný, bielo-zelený autobus, je ekologickou a zároveň lacnejšou alternatívou k autobusom s naftovými motormi. „Veríme, že tento moderný autobus bude slúžiť ako príklad pre hospodárnu a hlavne ekologickú verejnú dopravu v hlavnom meste Slovenska, a že aj na základe vyhodnotenia jeho prevádzky pribudnú do vozového parku aj ďalšie CNG autobusy. Prioritou SPP CNG je poskytovanie kvalitných CNG služieb nielen v Bratislave, ale v rámci celého Slovenska. V súčasnosti naša dcérska spoločnosť prevádzkuje deväť plniacich staníc CNG, pričom v najbližších rokoch sa ich počet ešte zvýši,“ uviedol Štefan Šabík, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu, a. s.

DPB, a. s. si prenajal autobus od spoločnosti SPP CNG na obdobie jedného roka. Mesačné nájomné náklady budú 300 € bez DPH. „Zaradenie autobusu na CNG pohon do prevádzky v meste vnímame aj ako prejav spoločenskej zodpovednosti zo strany dodávateľa, ktorý sa aj týmto spôsobom snaží poukázať na absenciu v minulosti existujúcich podporných nástrojov pre prevádzku plynových autobusov,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB, a. s. Ing. Milan Urban.

Štvordverový, nízkopodlažný autobus SOR NGB 12 má celkovú kapacitu 83 miest, z toho 27 na sedenie. CNG motor, ktorý poháňa zadnú nápravu, spĺňa emisnú normu EURO 6. Je umiestnený v zadnej časti vozidla, pričom nádrže na stlačený zemný plyn sú na jeho streche. Samozrejmosťou autobusu je klimatizácia a informačný systém.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal doplnil: „Nový autobus zvýši komfort cestovania a navyše bude aj ekologický a šetrný k životnému prostrediu. Rozvoj a modernizácia verejnej dopravy patrí medzi priority hlavného mesta. Tento rok napríklad nakúpime 90 nových autobusov, obnovíme električkové trate aj samotné cesty, po ktorých jazdia autobusy a trolejbusy a vo väčšej miere budeme čistiť zastávky.“

Primátor spolu s predstaviteľmi SPP CNG tiež odovzdali mestskej polícii do polročného skúšobného užívania hybridné vozidlo Fiat Doblo Panorama. Auto s výkonom motora 88 kW dokáže na plnú 16 kg vážiacu nádrž naplnenú stlačeným zemným plynom najazdiť v mestskej premávke 330 kilometrov s priemernou spotrebou plynu 4,9 kg/100 km. Vozidlo má zabudovanú aj 22 litrovú benzínovú nádrž a spotreba benzínu je 7,4 l/100 km. „Podobne ako pri používaní elektrobicykla v Lamači a dvoch elektrokolobežiek v Starom Meste si aj od motorového vozidla poháňaného stlačeným zemným plynom sľubujeme predovšetkým úsporu finančných nákladov na samotnú prevádzku vozidla, ale aj to, že jeho používaním nezaťažujeme životné prostredie,“ uviedol náčelník mestskej polície Ivan Lechner.

 

Autor: (Zuzana ONUFER, hovorkyňa primátora)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
DPB testuje v uliciach mesta jeden z najdlhších trolejbusov na svete
Dopravný podnik Bratislava (DPB) testuje v uliciach hlavného mesta jeden z najdlhších trolejbusov na svete. Hybridný, trojčlánkový trolejbus budú testovať bez cestujúcich na celej trolejbusovej sieti, no najmä na trase linky 201. Informovala o tom hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová.
viac
18.11.2020
Pri Šafárikovom námestí vznikol nový prestupný uzol MHD
Pri Šafárikovom námestí v Bratislave vznikol nový prestupný uzol MHD. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava s tým, že ide o ďalšie zlepšenie dopravy v centre hlavného mesta.
viac
22.12.2020
Prievidzu chcú vykurovať biomasou a banskými vodami
Vykurovanie Prievidze po roku 2023 majú zabezpečiť banské vody, biomasa či zemný plyn. O novom zdroji vykurovania, ktorý má zabezpečiť Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) po ukončení všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ), rozhodli mestskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní.
viac
07.07.2021
Mestská polícia v Bratislave má nový web i mobilnú aplikáciu
Mestská polícia v Bratislave má novú webovú stránku i vlastnú mobilnú aplikáciu. Novinkou je aj možnosť prostredníctvom webu či aplikácie posielať polícii podnety, napríklad na zle zaparkované autá, či iné problémy v uliciach hlavného mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %