Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
27.02.2017 12:55

V Beluji sa snažia oživiť dávne tradície


Fašiangový sprievod v Beluji.


Po fašiangovej paráde pripravujú výtvarné dielničky pre deti, na ktorých by sa mohli priučiť starým ľudovým remeslám a možno budú už tejto zimy aj páračky.


Mnohé menšie slovenské obce sa postupne vyľudňujú a s nimi sa vytrácajú aj dlhoročné tradície. Podobne na tom bola aj obec Beluj. Ľudia v produktívnom veku odchádzali do väčších miest alebo do zahraničia za prácou. V starých domoch dožívajú ich starí majitelia alebo tie, ktoré už nie sú obývané, si kupujú ľudia z miest a vracajú sa do nich ako chalupári. Našťastie, mnohí z nich majú vzťah k tradičnej architektúre a pri obnovovaní sa snažia zachovať pôvodný charakter.

Dedine však nestačí len dobre vyzerať, potrebuje aj žiť. A toho sa chopila starostka Monika Zlesíková, ktorá sa snaží, spolu s obecnou kultúrnou komisiou, znovu vrátiť obci jej pestrý život.

Už tradičnou začína byť februárová obecná zabíjačka. Tento rok, po vyše desaťročnej pauze, ju sprevádzala aj fašiangová paráda, sprievod masiek. Nik si vopred netrúfol odhadnúť, koľko masiek sa nazbiera, ale napokon ich bolo zo tridsať. Celý sprievod v sprievode akordeónu, rapkáča a občasného spevu prešiel po dedine, pristavil sa tam, kde boli domáci či chalupári doma a dostal výslužku. Po okružnej ceste si všetci – masky, domáci i hostia, mohli v spoločenskej sále obecného úradu pochutnať na zabíjačkových špecialitách v sprievode ľudovej hudby Mateja Kováča z Hrochote. Po výdatnej hostine, ako inak, nasledovala večer tanečná párty.

Touto akciou sa však obecný spoločenský život ani zďaleka nekončí. Pripravujú sa výtvarné dielničky, na ktorých by sa deti mohli priučiť rôznym starým ľudovým remeslám, koncom roka začali po dlhšej pauze vychádzať obecné noviny a ak sa zadarí, budú ešte tejto zimy aj páračky.

Čítajte v Obecných novinách č. 7-8/2017 na str. 26.

 

Autor: (Alena DZVONÍKOVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2017
Kultúrny február uzavrú tradičné fašiangové oslavy
Aj koncom februára majú múzeá, galérie, divadlá, kultúrne strediská, knižnice či hvezdáreň v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravenú lákavú ponuku podujatí pre návštevníkov i obyvateľov Žilinskej župy.
viac
23.02.2017
Fašiangová sobota ukončí sezónu zábav a plesov
Na tradičnú fašiangovú veselicu pozýva mesto Trenčianske Teplice, mesto Bánovce nad Bebravou i obec Bošáca.
viac
16.02.2019
V Brezovej pod Bradlom spojili fašiangy s ochutnávkou zabíjačkových špecialít
V Brezovej pod Bradlom sa uskutočnili v sobotu fašiangové slávnosti, ktoré mesto spojilo s ochutnávkou zabíjačkových špecialít.
viac
28.02.2022
Folkloristi pripomenuli chodenie masiek na konci fašiangov
Chodenie masiek po Terchovej na konci fašiangov pripomenuli v sobotu členovia Folklórneho súboru (FS) Chotár a Repáňovskej muziky. Od miestneho kostola prešiel ich sprievod pod sochu Juraja Jánošíka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %