Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.10.2015 11:00

V Banskej Bystrici a Brezne našli závadný piesok na detských ihriskách


Kvalita niektorých detských ihrísk nevyhovuje zdravotným normám. (Foto: Pixabay)


Do 20. augusta tohto roku odborní pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici skontrolovali 25 pieskovísk, z ktorých bolo celkovo odobratých 32 vzoriek piesku s cieľom skontrolovať jeho mikrobiálne a parazitárne znečistenie.


Na základe výsledkov doterajších analýz možno konštatovať, že kvalita piesku určenom na hranie detí v pieskoviskách sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zlepšila. Na území okresov Banská Bystrica a Brezno bolo z celkového počtu 32 zistených 5 nevyhovujúcich vzoriek piesku odobratých zo 4 zariadení. Dôvodom bolo prekročenie najvyššieho prípustného množstva indikátorov mikrobiálneho znečistenia. Cielená kontrola dodržiavania hygienických požiadaviek na pieskoviská sa vykonáva v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru v rozsahu kompetencií daných zákonom o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Vykonáva sa náhodne, pričom sa zohľadňujú aj niektoré kritériá, napr. doba od posledného vyšetrenia piesku, podozrenie na kvalitu piesku, podania obyvateľov pri podozrení na jeho nevyhovujúcu kvalitu.

Rozbory ukázali zvýšený výskyt baktérií

Vykonanými rozbormi vzoriek piesku v roku 2015 bolo zistené prekročenie najvyššie prípustného množstva kolónie tvoriacich jednotiek (KTJ) fekálnych streptokokov a termotolerantných koliformných baktérií, ktoré sú indikátormi fekálneho znečistenia pôdy. Sú častou príčinou ochorení (mechanizmus prenosu je prehltnutie), hnačkových ochorení predovšetkým u  malých detí a zápalov močových ciest. Prekročením najvyššie prípustného množstva ukazovateľov mikrobiálneho znečistenia piesku hrozí riziko šírenia prenosných ochorení a ohrozenia zdravia detí využívajúcich piesok v pieskovisku na hranie. Na základe zistených nedostatkov boli rozhodnutím RÚVZ v Banskej Bystrici vydané 4 rozhodnutia regionálneho hygienika adresované prevádzkovateľom jednotlivých pieskovísk. Rozhodnutiami bol uložený zákaz prevádzky pieskoviska a používanie piesku v predmetných pieskoviskách na hry detí až dovtedy, kým nebude kvalita piesku v mikrobiologických a parazitologických ukazovateľoch zodpovedať požiadavkám na ochranu verejného zdravia.

Pieskoviská musia ošetriť

Všetky zákazy sa týkajú pieskovísk v areáloch materských škôl. Prevádzkovatelia týchto pieskovísk sú podľa platnej legislatívy povinní uvedené opatrenia rešpektovať a vykonať potrebné opatrenia na ochranu zdravia detí a zabezpečenie vyhovujúcej kvality piesku. Plnenie uložených opatrení orgán verejného zdravotníctva kontroluje v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru a v prípade zistenia neplnenia povinností prevádzkovateľa pieskoviska je oprávnený skutkový stav hodnotiť ako správny delikt a uložiť pokutu. Na území mesta Banská Bystrica eviduje RÚVZ 70 pieskovísk v areáloch materských škôl a v detských opatrovateľských centrách. Podľa údajov MsÚ Banská Bystrica je na území mesta Banská Bystrica 75 verejných pieskovísk, ktorých prevádzkovateľom je mesto Banská Bystrica.

Autor: (mt)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
12.04.2024
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %