Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.09.2018 07:05

V Baďane sa veselili, nechýbalo dobré jedlo ani folklór


Snímka: Andrea Nižňanská


Končí sa leto, zjesenieva sa a aby nám to nebolo ľúto, začínajú sa rôzne obecné podujatia. Jedným z nich bol v sobotu 8. septembra aj 18. ročník Podsitnianskych dní hojnosti v Baďane.


Myšlienka vznikla v roku 1999 a spojila v OZ Mikroregión Južné Sitno obce Baďan, Beluj, Kráľovce-Krnišov, Počúvadlo, Prenčov a Žibritov. Impulzom bola snaha ukázať na kultúrnych podujatiach, ako sa kedysi žilo a pohostiť všetkých návštevníkov regionálnymi špecialitami. Veruže bolo aj tentoraz z čoho vyberať: husacinka, lokše, guláš z diviny, grilované klobásky, pečené prasa, domáce rezance s makom a orechami a rozmanité koláčiky. A, samozrejme, aj čerstvý burčiak.

No nielen jedlo prilákalo do Baďana hostí. Na pódiu sa vystriedalo niekoľko skvelých folklórnych súborov a speváckych skupín, niektoré dokonca diváci nechceli z pódia ani pustiť. Najmladšie speváčky (3 – 4 roky) sa na tomto podujatí predviedli ako suverénne členky FSk Baďančanka, ktorá celý program zavŕšila. Milým bonusom pre deti bolo vystúpenie Sníčka HUGA, s ktorým si mohli zašantiť a urobiť si po vystúpení spoločnú fotografiu. Milým aj preto, že na podujatiach tohto druhu sa na deti často zabúda. Áno, skákacie hrady a nafukovacie šmykľavky sú už takmer všade, ale deti by určite so mnou súhlasili, že je to pre ne málo. V Baďane mali k dispozícii aj tvorivé dielne - najväčšej obľube sa tešil pedig a maľovanie sadrových odliatkov.

S tohtoročnými dňami hojnosti v Baďane boli ešte spojené štyri zaujímavosti:

1. V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva odznela prednáška Ing. arch. Ivety Chovanovej o románskej rotunde.

2. Vyhlásili a odmenili víťaza súťaže uverejnenej v Štiavnických novinách. Išlo o to, kto vie, čo znamená slovo „topor“ (ak neviete, skúste popátrať...).

3. Podujatie bolo zasvätené drevu – majstri tesári predvádzali výrobu tesaných trámov a majster rezbár priamo počas podujatia vyrezal dve sochy v životnej veľkosti.

4. A – keďže sa práve v tento deň v Banskej Bystrici na Námestí SNP stretli ľudia v krojoch, aby vytvorili slovenský rekord – aj Baďan prispel svojou troškou. V pozvánke vyzýval návštevníkov, aby prišli v krojoch. Podarilo sa ich zhromaždiť až 228 (vrátane členov vystupujúcich súborov), čo je celkom slušné číslo. Pri pohľade na nich sme sa opäť mohli utvrdiť v tom, že ľudová tvorba, ktorá sa odzrkadlila aj v tvorbe krojov, má svoju trvalú hodnotu a svojou krásou očaruje dodnes.

Hnacím motorom celého podujatia bola starostka Ľubica Kuková. S radosťou tlmočíme jej veľké ĎAKUJEM všetkým, ktorí sa na príprave podujatia podieľali, všetkým, ktorí naň prispeli, všetkým, ktorí na ňom nadšene vystúpili i všetkým, ktorí naň prišli. Jednoducho všetkým, ktorí sa postarali o skvelú atmosféru.

Obecné noviny č. 37-38/2018

 

Autor: Alena DZVONÍKOVÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2016
Pozvánka na V. ročník Dňa tradícií obce Miklušovce
Na futbalovom ihrisku TJ Miklušovce sa v nedeľu 10. júla uskutoční v poradí už piaty ročník podujatia Deň tradícií obce Miklušovce.
viac
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
23.09.2019
V obci Tichý Potok sa starostkou stala Ľubica Zdravecká
Víťazkou doplňujúcich volieb na post starostu sa v obci Tichý Potok v okrese Sabinov stala Ľubica Zdravecká.
viac
22.03.2023
Obec Drahovce vyčistila vodovodné potrubia patentovaným ekologickým spôsobom
Mávate časté bolesti brucha, hlavy, ochorenia pľúc či problémy so srdcovo-cievnym systémom? Zdrojom týchto zdravotných problémov môže byť aj znečistené vodovodné potrubie vo vašom dome alebo bytovke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %