Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.09.2018 09:25

Už od októbra možno predkladať projekty na podporu vzdelávacích projektov


Zelený vzdelávací fond.


Štartuje druhý ročník Zeleného vzdelávacieho fondu. Témami sú aj inteligentné mestá či kvalitnejšie ovzdušie.


Po úspešnom prvom ročníku podpory neziskových organizácií zo Zeleného vzdelávacieho fondu pripravuje Ministerstvo životného prostredia SR ďalšie kolo výzvy zameranej na podporu environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety. Na výročnej konferencií Zeleného vzdelávacieho fondu, ktorá sa 10. septembra uskutočnila v Bratislave, účastníci zároveň prerokovali návrhy tém pre oznámenia o podpore projektových zámerov v nasledujúcom ročníku. Nové kolo podávania projektových zámerov by sa malo začať už v októbri a potrvá do konca tohto roka.

„Keď sme približne pred dvoma rokmi prišli s myšlienkou založenia Zeleného vzdelávacieho fondu, mali sme jasnú predstavu o tom, čo chceme. Prepojiť súkromný, štátny a neziskový sektor v záujme zlepšenia úrovne environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety,“ povedal na výročnej konferencii štátny tajomník rezortu životného prostredia Norbert Kurilla. O úspechu prvého ročníka podľa neho svedčí aj fakt, že napriek povinnosti 5-percentného spolufinancovania zo strany neziskových organizácií, bolo doručených až 44 projektov v celkovej výške približne 300-tisíc eur, z ktorých 40 splnilo administratívne požiadavky. „A z týchto 40 sme podporili 25. Celková výška podpory predstavuje viac ako 142-tisíc eur,“ doplnil Kurilla.

Štátny tajomník zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa do prvého ročníka podpory zapojili. Nielen žiadateľom o finančné prostriedky, ale aj partnerom fondu, ktorí sa stotožnili s myšlienkou podpory neziskových organizácií zameraných na osvetu v oblasti životného prostredia. Podporu získali napríklad projekty zamerané na osvetu o recyklácii elektroodpadu, budovanie výučbových záhrad v areáloch základných a materských škôl či projekty so zameraním na obehovú ekonomiku a ekoinovácie v stavebníctve. Partnermi prvého kola Zeleného vzdelávacieho fondu boli spoločnosti CRH, Velux, Slovnaft, Slovalco a Nadácia VÚB a jedna súkromná osoba – pani Eulália Štefanová.

Cieľom druhého ročníka podpory zo Zeleného vzdelávacieho fondu je podporiť neformálnu environmentálnu výchovu a výchovno-vzdelávacie a osvetové aktivity pre udržateľný rozvoj. „Vzdelávanie pre udržateľný rozvoj umožňuje, aby všetky vzdelávajúce sa osoby získali vedomosti a zručnosti potrebné pre presadzovanie trvalo udržateľného rozvoja,“ doplnil Norbert Kurilla. Vzdelávanie pre udržateľný rozvoj podľa neho povzbudzuje k prechodu na zelené a obehové hospodárstvo a k budovaniu spravodlivej spoločnosti pre súčasné a budúce generácie. Návrh výzvy nadväzuje na Agendu 2030, teda aj na Návrh priorít vnútroštátnej implementácie Agendy 2030, v rámci ktorej sa určila priorita vzdelávania pre dôstojný život.

Účastníci výročnej konferencie zároveň prerokovali návrhy tém, ktoré budú predmetom nového ročníka podpory zo Zeleného vzdelávacieho fondu: inteligentné mestá a prechod na obehové hospodárstvo, predchádzanie a zmierňovanie nepriaznivých dôsledkov zmeny klímy, zlepšovanie kvality ovzdušia, čistá mobilita a voda pre udržateľný rozvoj.

Výzva druhého ročníka bude otvorená v októbri tohto roka a prijímanie projektových zámerov bude otvorené do konca tohto roka.

Autor: (mžp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2017
Desiatky mimovládnych organizácií požiadali o príspevok na envirovýchovu
Desiatky mimovládnych organizácií požiadali o príspevok na envirovýchovu zo Zeleného vzdelávacieho fondu. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) od októbra 2017 prijímalo žiadosti o podporu projektov zameraných na environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu.
viac
10.01.2019
Záujemcovia majú posledné dni na zaslanie žiadostí
Druhý ročník Zeleného vzdelávacieho fondu už budúci týždeň uzatvára možnosť predkladať žiadosti o podporu výchovno-vzdelávacích aktivít.
viac
18.02.2020
V rámci Zeleného vzdelávacieho fondu prijalo MŽP 60 žiadostí o finančnú podporu
V treťom ročníku Zeleného vzdelávacieho fondu prijalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zatiaľ 60 žiadostí s výškou podpory 434 152 eur. Informoval o tom Slavomír Held z odboru komunikácie MŽP.
viac
06.04.2023
Do konca apríla je možné žiadať o dotáciu zo Zeleného vzdelávacieho fondu
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR prostredníctvom Slovenskej agentúry životného prostredia vyhlásilo už 5. ročník Zeleného vzdelávacieho fondu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %