Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.11.2018 02:35

Úspech samosprávy závisí i na zodpovednom výbere kandidátov vo voľbách


Ilustračná snímka, zdroj: BN


Úspech samosprávy závisí vo veľkej miere aj na zodpovednom rozhodnutí voličov v komunálnych voľbách. Pripomína to odborník na samosprávu a hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.


 "Určite je potrebné pri výbere kandidátov brať do úvahy aj doterajšiu angažovanosť v správe miestnych záležitostí a najmä to, do akej miery poznajú princípy fungovania miestnej územnej samosprávy," dodal.       

V tejto súvislosti Kaliňák pripomenul, že na pleciach miest a obcí je približne 4300 kompetencií. "Od kandidátov nemôžeme očakávať, aby každú detailne poznali, no na druhej strane je potrebné, aby komunálnu legislatívu vnímali v širších súvislostiach," povedal.       

Kandidáti preto musia podľa jeho názoru vedieť rozlišovať medzi originálnymi kompetenciami a preneseným výkonom štátnej správy. Upozornil tiež na to, že je nevyhnutné poznať ekonomické aspekty činnosti miestnej územnej samosprávy, vzhľadom na to, že mestá a obce nie sú len platcami dane, ale sú aj jej správcami a určujú viaceré miestne dane. "Za vhodného kandidáta, ktorý skutočne môže viesť samosprávu k rozvoju, nemožno považovať populistu, ktorý sľúbi všetko možné aj nemožné. Takým je len ten, kto vie aj v rámci svojich vízií a neskorších rozhodnutí hľadať kompromis medzi reálnymi finančnými možnosťami samosprávy a požiadavkami obyvateľov s prihliadnutím na ekonomickú stabilitu," zdôraznil Kaliňák. "Teda presný opak nezodpovedného konania a nerozvážnych ľúbivých opatrení, ktoré môžu v konečnom efekte spôsobiť samospráve ekonomické ťažkosti, vrátane nútenej správy, s ktorou prichádza útlm v rozvoji a investíciách," uviedol Kaliňák.

V prípade výberu kandidátov sa prihovára aj za to, aby voliči kriticky hodnotili schopnosť kandidáta viesť dialóg, predniesť svoje argumenty a vypočuť si názory iných. "Samospráva je o konštruktívnej spolupráci. Ak niekto založil svoju kampaň iba na kritizovaní, či nebodaj znevažovaní svojich protikandidátov, ťažko sa na pozícii toho, kto rozhoduje, zmení," dodal Kaliňák.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2018
M. Kaliňák:Znalosť kompetencií orgánov samospráv je kľúčom k férovému hodnoteniu
Kým v susednej Českej republike zvolili starostov a primátorov poslanci zastupiteľstiev, na Slovensku vzídu štatutári obcí i poslanci priamo z komunálnych volieb, ktoré sa uskutočnia v sobotu 10. novembra.
viac
28.10.2018
Komunálne voľby nebudú v piatich obciach, nikto v nich nekandiduje
Novembrové komunálne voľby sa v piatich obciach neuskutočnia. Ide o obce Dubno, Girovce, Jurkova Voľa, Michalková a Ondavka. Nebudú si tam voliť starostu ani poslancov do zastupiteľstva.
viac
06.11.2018
M. Kaliňák: Voľbami sa účasť verejnosti na správe obcí a miest nekončí
Participácia občanov na správe obce či mesta sa zďaleka nekončí účasťou v komunálnych voľbách. "Územná správa ponúka jedinečný model spolupráce volených orgánov s obyvateľmi," pripomína v tejto súvislosti odborník na samosprávu a hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.
viac
19.11.2018
Viac ako polovica voličov je s výsledkami komunálnych volieb spokojná
S výsledkami komunálnych volieb je úplne spokojných 47,2 percenta voličov, úplne nespokojných je 10,6 percenta respondentov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti AKO.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %