Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.09.2016 10:00

Upozornenie pre konateľov a štatutárov právnických osôb


Ilustračná snímka: (www.vicepremier.gov.sk).


Od 1. januára bude štát s firmami – právnickými osobami komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom štátnych e-schránok.


V praxi to znamená, že konkrétny zástupca právnickej osoby, ktorý začne v mene právnickej osoby komunikovať so štátom elektronicky, sa prihlási cez portál www.slovensko.sk.

Do štátnej e-schránky sa však neprihlásite bez elektronického občianskeho preukazu s čipom (tzv. eID karta), v prípade cudzincov s pobytom na Slovensku elektronického dokladu o pobyte (tzv. eDoPP karta). Doklad si občania SR vybavia a bezplatne aktivujú na niektorom z 86 pracovísk oddelení dokladov a evidencií Policajného zboru SR, cudzinci na oddeleniach cudzineckej polície.

Doklad musí byť aktivovaný, t. j. musíte si zvoliť 6-miestny bezpečnostný osobný kód (BOK), pomocou ktorého sa budete prihlasovať na portál www.slovensko.sk.

Ak si doklad aktivujete, dostanete bezplatne čítačku. Aby ste mohli občiansky preukaz používať elektronickým spôsobom, do počítača, z ktorého budete elektronicky komunikovať, je potrebné stiahnuť si používateľské softvéry zo stránky https://www.slovensko.sk/sk/na-stiahnutie – teda ovládače k čítačke, klienta pre eID kartu a program pre aktiváciu ZEP.

V prípade, že platnosť starého občianskeho preukazu bez čipu je menej ako 180 dní, nový elektronický preukaz získate bezplatne. V opačnom prípade v zmysle zákona uhradíte 4,50 eura v platobnom kiosku na oddelení dokladov.

Občiansky preukaz polícia podľa zákona vydáva štandardne do 30-pracovných dní, v súčasnosti je to približne do 22 dní. Existuje aj možnosť expresného vydania do dvoch pracovných dní za príplatok 20 eur.

Ministerstvo vnútra upozorňuje konateľov a štatutárov bez aktivovaného elektronického OP, aby neotáľali s jeho vybavením. Oddelenia dokladov po preddovolenkovom nápore žiadostí o doklady v súčasnosti umožňujú vybaviť si doklad bez stresu z čakania, s ktorým treba rátať v závere roka. Podanie žiadosti o občiansky preukaz s aktiváciou trvá 10 - 12 minút.

V prípade otázok týkajúcich sa aktivácie či práce s elektronickou schránkou, neváhajte využiť služby Ústredného kontaktného centra na stránke www.slovensko.sk, alebo na čísle +421 2 35 803 083. K dispozícii je aj kontaktný formulár a videonávody na https://www.slovensko.sk/sk/navody/videonavody.

V prípade akýchkoľvek otázok sa môžete obrátiť aj na Callcentrum MV SR v pracovných dňoch od 8. do 18. h na čísle 0800 222 222, alebo e-mailom na callcentrum@minv.sk.

 

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
Štatutári by si mali elektronické OP vybaviť čo najskôr
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzýva štatutárov, aby si čo najskôr vybavili alebo aktivovali elektronické občianske preukazy (OP). Odporúča využiť v súčasnosti relatívne pokojné obdobie na oddeleniach dokladov.
viac
01.06.2017
Na vybavenie elektronického občianskeho preukazu majú štatutári posledný mesiac
Do 1. júla, kedy štát začne so štatutármi spoločností zapísaných v obchodnom registri, zostáva presne mesiac.
viac
24.07.2017
Pomocou elektronickej služby môžete zabrániť zneužitiu občianskeho preukazu
V období prázdnin, dovoleniek a s tým spojeným cestovaním do cudziny upozorňuje rezort vnútra na svojej stránke na benefit, ktorý môže využiť každý držiteľ aktivovaného elektronického občianskeho preukazu s čipom, čiže ten, kto má k nemu bezpečnostný osobný kód – BOK.
viac
18.10.2017
Elektronické občianske preukazy sú podľa vyjadrenia MV SR stále bezpečné
Počas uplynulých dní prenikli z viacerých kruhov informácie o možnej zraniteľnosti čipov, ktoré používame aj na slovenských občianskych preukazoch. V tejto súvislosti viaceré médiá naznačujú, že elektronická komunikácia pri použití elektronického OP prestáva byť bezpečná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %