Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
27.09.2017 04:10

Univerzita Mateja Bela nebude chýbať na Noci výskumníkov


Snímka zdroj: (umb).


V piatich slovenských mestách sa už 29. septembra 2017 bude otvárať jedenástykrát najväčšie podujatie zamerané na popularizáciu vedy na Slovensku – Európska noc výskumníkov 2017.


Už tento týždeň sa na podujatí stretnú stovky záujemcov o vedu a inovácie rôznych vekových kategórií. Aj tento rok bude viac ako 1 300 vedcov prezentovať verejnosti svoj výskum, svoje úspechy a potenciál, ako môže veda a inovácie meniť naše životy. V rovnaký deň – 29. septembra – budú robiť to isté vedci v 30 krajinách a vo viac ako 300 mestách po celej Európe, aby ukázali, že výskumníci sú obyčajní ľudia s neobyčajným povolaním.

Ročník 2017 sa bude niesť v zmysle motta „Made by Science“. Cieľom bude poukázať na fakt, že s výsledkami vedy a inovácií sa stretávame prakticky každý deň a ani si to neuvedomujeme. Výstupy výskumu berieme akosi automaticky. Podujatie upozorní na to, že za väčšinou vecí a služieb, ktoré používame, je práca vedcov a výsledky ich myšlienok. Každý deň využívame tisícky výsledkov vedy a inovácií, počnúc ranným budíkom až po zhasnutie večernej lampy. Naším cieľom je poukázať na fakt, že mnohé predmety a služby, ktoré sú výsledkom výskumu vytvorili aj slovenskí vedci a inovátori, no bežní ľudia si to neuvedomujú. Práve vďaka vede a inováciám dnes dokážeme oveľa viac.

 

Aj tento rok sa na tomto významnom podujatí predstaví Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Univerzita pripravila pre všetkých záujemcov o vedu a výskum stánky a prednášky rôzneho zamerania. Stánky jednotlivých fakúlt a katedier nájdete v priestoroch ESC v Banskej Bystrici.

Prehľad stánkov:

Zaujímavá ekonómia – pre návštevníkov budú pripravené zaujímavé interaktívne úlohy, kvíz a hry z oblasti ekonómie

Priblíž sa športovým hviezdam – budete si môcť vyskúšať cvičenie na tréningových pomôckach pre profesionálnych športovcov, k dispozícii budú aj zariadenia na meranie rôznych veličín

Zaznamenaj pohyb – kresliace mechanizmy – kresba ako hra, kresba ako záznam mechanického pohybu – procesuálne umenie

Transformácie zemskej kôry – prezentácia výslednej premeny niektorých najdôležitejších rúd/minerálov na čisté kovy/prvky cez prípadné medziprodukty

Vedou proti terorizmu – príď a skús spoločne s odborníkmi na bezpečnosť a medzinárodné vzťahy zastaviť hrozbu útoku

Geograf sa nikdy nestratí – spoločne sa naučíme ako pracovať s mapami a on-line mapami, aby ste ich vedeli využívať v reálnom živote

Odhaľ tajomstvá magickej chémie – popularizácia chémie pomocou zaujímavých chemických experimentov

Odhaľme tajomstvá kráľovnej vied – matematika nás sprevádza vo všetkých oblastiach života, aj tam, kde by sme to možno nečakali.

Tlmočnícka kabína – čo sa odohráva v tlmočníckej kabíne?

 

Odborníci z UMB nesklamali ani tento rok a pripravili si pre návštevníkov Noci výskumníkov niekoľko prednášok:

Trendy budúcnosti. Štáty, spoločnosti a ľudia, ktorí menia svet, ako ho poznáme dnes                            

Téma: Medzinárodné vzťahy, Spoločnosť, Politológia Prezentujúci: Mgr. Marek Lenč, PhD., Katedra medzinárodných vzťahov a diplomacie, Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov, Univerzita Mateja Bela Čas: 29. 09. 2017 09:30 - 29. 09. 2017 10:30

Notitia Mathiae Belii (Vedomosti Mateja Bela alebo vedomosti o Matejovi Belovi?)                                   

Téma: História Prezentujúci: Imrich Nagy, Katedra histórie Filozofickej fakulty, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Čas: 29. 09. 2017 10:45 - 29. 09. 2017 11:45

Je pekné naozaj dobré? Atraktivita a jej moc                                                                                                       

Téma: Kultúra, Psychológia, Človek Prezentujúci: Mgr. Lenka Ďuricová, PhD., Katedra psychológie, Pedagogická fakulta, Univerzita Mateja Bela Čas: 29. 09. 2017 12:00 - 29. 09. 2017 13:00

 

Viac informácií o prednáškach:

https://www.umb.sk/kalendar-udalosti/europska-noc-vyskumnikov-2017.html

Autor: (umb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Prezentácia župných škôl v Avione už tento piatok
Podujatie Deň župných škôl v Avione, ktorého organizátorom je Bratislavský samosprávny kraj, odštartuje svoj šiesty ročník už tento piatok (20. 1.). Od 9. do 17. hodiny sa bude v nákupnom centre Avion v Bratislave prezentovať 47 stredných škôl.
viac
23.10.2017
Zimný štadión v Banskej Bystrici bude opäť dejiskom netradičného podujatia
Už túto stredu sa uskutoční športovo-kultúrne podujatie organizované pod záštitou rektora Univerzity Mateja Bela doc. Ing. Vladimíra Hiadlovského, PhD., v spolupráci s univerzitným hokejovým tímom UMB Hockey Team a Radou študentov mesta Banská Bystrica – Zo školy na zimák.
viac
24.10.2017
IBM udelila Univerzite Mateja Bela grant na vedu a výskum
Spoločnosť IBM sa zapojí ešte intenzívnejšie do vedy a výskumu na slovenských univerzitách. Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici pridelila grant vo výške 25 tisíc amerických dolárov.
viac
14.11.2017
Projekt IT - Akadémia má zlepšiť vzdelávanie v informatike a prírodných vedách
Zlepšenie vzdelávania mladých ľudí v informatickej, technickej a prírodovednej oblasti je základným cieľom nového národného projektu IT Akadémia – Vzdelávanie pre 21. storočie. V pondelok ho predstavili v priestoroch Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %