Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
20.09.2018 04:36

Unikátna vyhliadková jazda na Tatranský železničný okruh


Ilustračný výrez pozvánky


Vlakoví nadšenci z východu Slovenska v spolupráci so Železničným múzeom SR a Železnicami Slovenskej republiky sa spojili a pripravili unikátny výlet z Košíc na Tatranský železničný okruh.


Pestrofarebnú jeseň v našich veľhorách si tak môžete 22. septembra vychutnať aj z rôznych historických vlakov a železničných vozidiel ako Hurvínek, Orchestrión, Kométa, Trojča či Zubačka. Lístky sú dostupné v predpredaji na www.detskazeleznica.sk alebo v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ulici 48 v Košiciach.

Nostalgický vlak vyrazí z Košíc v netypickej zostave, kedy ho budú tvoriť populárne „tatrovácke“ červené Hurvínky Klubu historických koľajových vozidiel a oranžovo-červené Orchestrióny občianskeho združenia Detská železnica Košice. Vlak odchádza z hlavnej železničnej stanice v Košiciach v sobotu 22. 9. o 7:50 s návratom o 19:00 hodine.

„Návštevníkov odvezieme z Košíc až do Tatranskej Lomnice, kde si môžu vybrať z bohatej ponuky a rozhodnúť sa na mieste pre vyhliadkové jazdy Tatranským okruhom buď severnou, alebo južnou trasou. Prednosť však môžu dať aj pešej turistike či prehliadke múzeí a atrakcií Tatranskej Lomnice,“ hovorí jeden z autorov projektu Ľubomír Lehotský, predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Program v Tatrách

Po príchode do Tatranskej Lomnice krátky program pripomenie návštevníkom 110. výročie zrodu železníc pod Tatranskými štítmi a 170 rokov od príchodu prvého vlaku na Slovensku. Súčasťou slávnostného dňa bude aj prezentácia zručných majstrov v pristavenom modelárskom vozni. Alternatív, ako využiť čas mimo železnice je niekoľko. Návštevníkov určite nesklame prehliadka tunajších múzeí, výlet lanovkou na Skalnaté Pleso alebo Lomnický Štít či prechádzka očarujúcou tatranskou prírodou. Odporúčame však návštevníkom, aby si lístky na lanovku rezervovali vopred. Vyhnú sa tak čakaniu či sklamaniu z obsadených kapacít.

Tatranský okruh

Návštevníci budú mať možnosť absolvovať trasu unikátnym "tatranským okruhom" kde počas jazdy vystriedajú historické motorové vozne, zubačku či historické električky TEŽ (Tatranskej elektrickej železnice). Vlaky na tatranský okruh odchádzajú v dvoch časoch.

„Najskôr vypravíme motoráky a to južným smerom z Tatranskej Lomnice o 11:30 do Studeného Potoka, Popradu a Štrby, odkiaľ cestujúci  následne pokračujú elektrickou zubačkou na Štrbské Pleso a historickou električkou späť do  Tatranskej Lomnice s príchodom o 15:05“, hovorí organizátor podujatia Ján Sabaka z Veterán klubu železníc z Popradu. „Ak si cestujúci vyberú severný smer okruhu, na začiatok svojej cesty použijú historickú električku, ktorá odchádza z Tatranskej Lomnice o 12:17 do Smokovca a na Štrbské Pleso. Odtiaľ zubačka návštevníkov prevezie do stanice Štrba, kde už na nich budú čakať historické motoráky do Tatranskej Lomnice s príchodom o 15:45,“ upresňuje podrobnosti mimoriadnych vlakov J. Sabaka.

Na tento deň bude možné kúpiť tri druhy lístkov:

„Tatranský Expres“ - Košice -Tatranská Lomnica a späť - odchod 7:50

dospelý 13 €

dieťa (3-15 r.), študent, dôchodca, ZŤP 7 €

rodičovský (mama, otec, deti) 35 €

"Historické motoráky" - odchod 11:30h Tatranská Lomnica - Poprad - Štrba - Štrbské Pleso - Tatranská Lomnica

Dospelý (16 – 99 r.) 13 €

Dieťa (6 – 15 r.) 7 €

"Tatranské trojča" - odchod 12:17h Tatranská Lomnica - Štrbské Pleso - Štrba - Poprad - Tatranská Lomnica

Dospelý (16 – 99 r.) 13 €

Dieťa (6 – 15 r.) 7 €

Pozn.: Deti do 6 rokov - zdarma, bez nároku na miesto

Informácie a predpredaj lístkov na www.detskazeleznica.sk, ďalšie informácie nájdete aj na stránke www.tatranskakometa.sk. Lístky si možno zakúpiť aj v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej 48 v Košiciach.

Autor: (ts-Zuzana Lehotská, Detská železnica Košice, o. z.)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2016
Nostalgická jazda Rajeckou Ančou
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo v spolupráci so Spoločnosťou Považskej dráhy Žilina tradičné jesenné podujatie Nostalgická jazda Rajeckou Ančou. Podujatie sa koná pri príležitosti výročia otvorenia miestnej železnice Žilina – Rajec.
viac
30.11.2017
Na historickú električku si tento rok kúpilo lístok takmer 11 000 ľudí
Obľúbenosť trenčianskej úzkorozchodnej električky každým rokom rastie. Trenčianska elektrická železnica (TREŽ) aj v roku 2017 okrem pravidelnej letnej sezóny realizovala nostalgické jazdy, ktoré prilákali množstvo priaznivcov.
viac
10.03.2019
V Košiciach začína premávať Dobrý trolejbus, informovať bude o dobrovoľníctve
Mesto Košice začína informačnú kampaň o aktivitách v tomto roku, počas ktorého nesie titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva. Spúšťa webovú stránku www.srdcevmeste.sk a pravidelné nedeľné propagačné jazdy Dobrého trolejbusu. Premiérová jazda sa začne v nedeľu o 14.00 h.
viac
17.06.2020
Po Sĺňave opäť premáva vyhliadková loď
Vyhliadkové plavby po rieke Váh a priehradnom jazere Sĺňava, ktoré patria k atrakciám Piešťan, obnovili počas uplynulého víkendu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %