Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.10.2019 02:10

Ukončenie turistickej sezóny na Hrade Sklabiňa


Ilustračná snímka


Občianske združenie Donjon, ktoré si tento rok pripomenulo 20. výročie svojho vzniku, pripravilo pútavý program na sobotu 12.10.2019 s názvom Ukončenie turistickej sezóny.


Počas programu bola návštevníkom predstavená „voziareň“, ktorá bola dobudovaná v rámci dostavby II. etapy stavby budovy predhradia. Odznela aj prednáška v podaní historika zo šurianskeho múzea, RNDr. Miroslava Eliáša pri príležitosti 530. narodenia Františka I. Révaya a zo života na panstve.

Zaujímavým bodom programu bola komentovaná prehliadka hradu. Po ruinách hradu návštevníkov sprevádzal dlhoročný predseda OZ Donjon, Michal Svateník, ktorý podrobne a s nadšením rozprával o bohatej histórii hradu. Návštevníci si mohli prezrieť aj expozíciu Múzea hradu Sklabiňa, ktoré bolo zriadené ako súkromné múzeum v roku 2006. Je umiestnené v budove delostreleckého opevnenia, ktoré toto združenie od roku 2000 svojpomocne rekonštruuje. Pri príležitosti každej akcie organizovanej v predhradí, aj počas tejto akcie, čakalo na návštevníkov prekvapenie v podobe nových informačných panelov, obrazov vlastníkov hradu ako aj zväčšenina poštovej známky z emisie pri príležitosti 1. výročia Slovenského národného povstania. Na známke je vyobrazenie hradnej zrúcaniny.

Sprievodný program sa zameral na prezentáciu prírodných mydiel vyrábaných z kozieho mlieka. Reč je o mydle výnimočných vlastností určené pre všetkých, od bežného umývania až po podpornú liečbu kožných problémov. O dobrú náladu sa postarala Gajdošská ľudová hudba Dulickí pastieri. Pre hladošov bolo pripravené niečo pod zub a pre smädných aj osvieženie.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2018
Hrad Lednica počas tohtoročnej turistickej sezóny navštívilo asi 6000 ľudí
Na hrade Lednica nad rovnomennou obcou v okrese Púchov ukončili tento víkend turistickú sezónu. Na zrúcaninu hradu v Bielych Karpatoch si tento rok našlo cestu možno 6000 ľudí.
viac
26.04.2019
V Holíči odštartuje turistická sezóna oficiálne 1. mája
Turisticko – informačné centrum (TIC) Holíč pre návštevníkov mesta pripravilo pre turistickú sezónu 2019, ktorá sa začína 1. mája, sprevádzanie po všetkých pamiatkach mesta. Informovala o tom pracovníčka TIC Holíč Veronika Chňupková.
viac
22.08.2020
Nočná prehliadka na motívy Drakulu bude vyvrcholením leta na Oravskom hrade
Letná sezóna na Oravskom hrade vyvrcholí nočnou prehliadkou. Podujatie na motívy Drakulu, upíra Nosferatu, sa uskutoční na budúci piatok 28. augusta.
viac
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %