Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
04.01.2019 09:35

Učitelia môžu využívať nový portál edukačných aktivít slovenských múzeí


Ilustračná snímka


Nový centrálny internetový portál edukačných aktivít múzeí SR s názvom MuzPed už môžu využívať najmä pedagógovia všetkých typov škôl a vzdelávacích inštitúcií. Pripravila ho odborná komisia pre výchovu a vzdelávanie (OKVAV) v múzeách Zväzu múzeí na Slovensku (ZMS).


"Kompletná ponuka programov z oblasti múzejnej pedagogiky na Slovensku bude slúžiť učiteľom, ktorí chcú rozšíriť výučbu vybraných predmetov prostredníctvom jedinečnej formy – vzdelávania v múzeu," informuje Zuzana Vášáryová zo Slovenského národného múzea (SNM), ktoré ako koordinačné, metodické a vzdelávacie centrum pre oblasť múzejníctva v SR sa prostredníctvom praktickej činnosti múzejných pedagógov v 18 múzeách SNM a aktívnou účasťou svojich odborníkov v OKVAV podieľa na rozvoji vzdelávacej funkcie múzeí na Slovensku.       

Nový portál http://muzped.zms.sk je užívateľsky prispôsobený potrebám školských pedagógov s možnosťou vyhľadávania vzdelávacích programov podľa niekoľkých filtrov (vek detí, zameranie, lokalita a iné).       

Databáza vzdelávacích aktivít určených pre rodiny s deťmi, seniorov a ďalšie cieľové skupiny návštevníkov múzeí poslúži aj múzejným pedagógom ako inšpirácia ich ďalšej práce. Postupne sa portál rozrastie o programy a lektoráty tzv. stálych priestorov, čiže expozícií a dlhodobých výstav v múzeách. Portál editujú múzejní pedagógovia, ktorí vkladajú dáta podľa aktuálnej ponuky jednotlivých múzeí.       

Hlavným zámerom OKVAV je posilnenie postavenia vzdelávania v činnosti múzeí na Slovensku. Jej aktivity sú určené pre členov sekcie, múzejných pedagógov a všetkých pracovníkov múzeí na Slovensku, ktorí sa špecializujú na prípravu vzdelávacích aktivít a prácu s návštevníkmi.       

Riešiteľom projektu MuzPed – Centrálny portál edukačných aktivít múzeí SR je OKVAV v múzeách ZMS. Portál vznikol vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia v spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2019
Vykroč s nami na zelenú
„Vykroč s nami na zelenú“ je slogan, ktorým chce odbor environmentálnej výchovy a vzdelávania (OEVV) Slovenskej agentúry životného prostredia upútať pozornosť žiakov, učiteľov, ale aj širšej verejnosti na jeho aktivity.
viac
23.11.2020
Edu TV - databáza krátkych video hodín pre žiakov ZŠ
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spúšťa projekt, ktorý pomôže učiteľom a žiakom zvládnuť vzdelávanie dištančnou formou počas zatvorenia škôl. Edu TV bude databázou krátkych video hodín pre žiakov základných škôl.
viac
21.12.2020
Ministerstvo školstva doriešilo otázku portálu na dištančné vzdelávanie
Ministerstvo školstva doriešilo otázku portálu na dištančné vzdelávanie, účty má už 38 425 učiteľov.
viac
11.03.2021
Ministerstvo školstva investuje ďalších 8 miliónov eur na asistentov učiteľa
Ministerstvo školstva spúšťa premenu poradenského systému pre deti a žiakov. Súčasný rozdvojený systém postupne nahradí systém, v ktorom dieťa dostane komplexnú starostlivosť „pod jednou strechou“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %