Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.06.2019 11:10

Účastníci spomienky si pripomenuli nedožité 90. narodeniny A. Srholca


Anton Srholec. Snímka (tasr)


Spomienkou na cintoríne a následným slávnostným podujatím v Jezuitskom kostole v Skalici si návštevníci podujatia uctili saleziánskeho kňaza, politického väzňa, charitatívneho pracovníka a publicistu Antona Srholca.


Spomienkové podujatia pripravila Nadácia Antona Srholca António v spolupráci s partnermi pri príležitosti jeho nedožitých 90. narodenín.       

Účastníci si pripomenuli základné míľniky života Srholca. „Hoci už viac ako tri roky nie je medzi nami, ľudia si na neho stále radi a s úctou spomínajú. Pri príležitosti okrúhleho výročia jeho narodenia chceme uvažovať o prorockom poslaní kresťanov, pripomenúť teologické zdroje pôsobenia Antona Srholca v pastorácii i verejnom živote a hľadať tak aj odpovede na otázky, ktoré otvorila verejná diskusia počas ankety Najväčší Slovák,“ uviedla za organizátorov Marta Bariak Košíková.       

Anton Srholec sa narodil 12. júna 1929. V roku 1944 nastúpil do Saleziánskeho ústavu v Šaštíne. Po násilnom rozpustení reholí sa ako saleziánsky klerik v roku 1951 pokúsil o prekročenie hraníc, aby mohol pokračovať v štúdiách teológie v Taliansku. Keďže útek sa nevydaril, bol odsúdený na 12 rokov a deväť si odsedel vo väzení a pracovných táboroch v jáchymovských uránových baniach. Po prepustení  pracoval v robotníckych profesiách v Skalici a Ostrave. V roku 1970 bol v Ríme vysvätený na kňaza, vrátil sa na Slovensko a 15 rokov pôsobil ako kňaz v pastorácii vo farnostiach Bratislava - Blumentál, Pernek, Veľké Zálužie a Záhorská Ves.       

V roku 1985 mu za účasť na Velehradskej púti zobrali štátny súhlas na kňazské pôsobenie a do roku 1989, keď sa stal dôchodcom, znova pracoval ako robotník. Po Nežnej revolúcii, keď ho ani rehoľa, ani diecéza nezapojili do pastorácie, využil priestor novonadobudnutej slobody na rozvíjanie sociálnych i pastoračných aktivít pre ľudí na pokraji spoločnosti a cirkvi. Od roku 1992 viedol v Bratislave domov pre bezdomovcov Resoty. Od roku 2008 bol predsedom Konfederácie politických väzňov. Zomrel 7. januára 2016 vo veku 86 rokov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2018
V centrálnej zóne mesta Skalica pribudol infokiosk
V Pamiatkovej zóne mesta Skalica od soboty nájdu turisti, ale aj obyvatelia mesta infokiosk. Návštevníkom mesta poskytne informácie o atraktívnych cieľoch v Skalici a na Záhorí, domácim poslúži ako elektronická úradná tabuľa. Nachádza sa na Námestí slobody, pred budovou Gymnázia F.V. Sasinka.
viac
07.05.2018
Mestské zastupiteľstvo predaj viníc neschválilo
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Skalici hlasovali na minulotýždňovom zasadnutí o zámere predaja viníc formou obchodnej verejnej súťaže. V návrhu išlo o pozemky o výmere 77.417 metrov štvorcových patriace mestu.
viac
02.05.2022
Uskutočnia sa spomienkové slávnosti k 103. výročiu smrti M. R. Štefánika
Spomienkové slávnosti pri príležitosti 103. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa uskutočnia na Bradle 3. a 7. mája. Za mesto Brezová pod Bradlom o tom informoval Matúš Valihora.
viac
19.11.2022
Celoslovenská pietna spomienka za obete dopravných nehôd
Cieľom je nielen uctiť si pamiatku obetí dopravných nehôd, ale preventívnou formou upozorniť všetkých účastníkov cestnej premávky na tragické následky dopravných nehôd. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %