Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.05.2017 01:09

Týždeň európskych geoparkov v Novohrad-Nógrád geoparku


Asi 9 metrov vysoký kamenný vodopád situovaný pod hradom Šomoška patrí jednoznačne k najpôsobivejším prírodným výtvorom na Slovensku. Vznikol pred asi štyrmi miliónmi rokov stuhnutím lávy. Vodopád pozostáva z tmavých päť- až šesťbokých čadičových stĺpov a svojou ohnutou formou sa radí k celoeurópskym unikátom.


V dňoch od 25. mája až do 10. júna 2017 sa už po deviaty raz bude konať Týždeň Európskych geoparkov v Novohrad-Nógrád geoparku.


Ide o sériu podujatí pre všetky vekové skupiny obyvateľstva s cieľom popularizovať posolstvo geoparku, prezentovať jeho geologické, prírodné a kultúrno-historické hodnoty s dôrazom na ich záchranu a ochranu. Ponuka programov je bohatá: od populárno-vzdelávacích a súťažných programov pre deti materských, základných a stredných škôl, premietanie filmov, túry so sprievodcom pre širokú verejnosť až po letný tábor geoparku.

Organizátormi a partermi podujatí sú Združenie právnických osôb Geopark NovohradNógrád, Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft, Riaditeľstvo Národného parku Bükk, Prírodná rezervácia Praveké nálezy Ipolytarnóc, mesto Fiľakovo, obec Hajnáčka, Štátna ochrana prírody SR CHKO Cerová vrchovina, Slovenská agentúra životného prostredia, Univerzita Mateja Bela, Slovenská akadémia vied Ústav vied o Zemi, Hradné múzeum vo Fiľakove, Novohradské turisticko-informačné centrum, ZŠ Štefana Koháriho II Fiľakovo, ZŠ Školská Fiľakovo, ZŠ Farská lúka Fiľakovo, ZŠ Belina.

Novohrad-Nógrád geopark je územie s výnimočnými geologickými, prírodnými, kultúrno-historickými jedinečnosťami rozprestierajúce sa na juhu Banskobystrického kraja a severe maďarskej Nógrádskej župy. Jeho výnimočnosť je cenená celosvetovo – geopark sa hrdí titulom UNESCO Globálny geopark: spoločne so 127 územiami z celého sveta je členom Globálnej siete geoparkov a kategória „geopark“ je od roku 2015 začlenená do UNESCO, podobne ako napr. Zoznam svetového prírodného a kultúrneho dedičstva.

 

Autor: (Z. p. o. Geopark Novohrad - Nógrád)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
28.06.2017
Cesty dolného Zemplína zaplní vôňa benzínu a autentického koženého interiéru
Priaznivci motorizmu a najmä historických vozidiel sa môžu tešiť na ďalší ročník Zemplín Veterán Rallye. Nostalgia starých čias a elegancia veteránov sa spojí aj s hlavnou komunikačnou značkou destinácie Košice región – UNESCO na dosah.
viac
04.07.2017
Mesto Poprad pripravilo opäť letný tábor pre deti zo sociálne slabších rodín
Mesto Poprad už po 17. krát pripravilo pre 40 detí zo sociálne slabších rodín 8 – dňový prázdninový tábor. Ten začal už v sobotu 1. júla a potrvá celý týždeň. Deti prežijú nezabudnuteľné chvíle v Súkromnej škole v prírode v Tatranskej Lomnici.
viac
04.09.2017
Radvanský jarmok v znamení významného jubilea a návratu k tradíciám
Už cez nasledujúci víkend sa Banskobystričania i návštevníci dočkajú jedného z najočakávanejších a najnavštevovanejších podujatí Banskobystrického kultúrneho leta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %