Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.06.2017 11:53

Tvrdošínska dvanástka


Snímka zdroj: (zilinskazupa.sk).


Bežeckú sériu Žilinská ŽupaRUN odštartujú pretekom Tvrdošínska dvanástka.


Bežeckú sériu Žilinská ŽupaRUN odštartuje pretek Tvrdošínska dvanástka. História tohto podujatia siaha až do r. 1975, v ktorom sa uskutočnil prvý ročník pod názvom Beh víťazstva. Konal sa na počesť 30. výročia oslobodenia mesta Tvrdošín počas 2. svetovej vojny. Tradícia behu sa po spoločenských zmenách v roku 1989 prerušila, avšak v roku 2003 sa skupina miestnych bežeckých nadšencov rozhodla preteky obnoviť. Dĺžka a trasa pretekov sa menila až kým sa neustálila vo svojej súčasnej podobe.

Trať pretekov vedie v nenáročnom výškovom prevýšení, meria 12 kilometrov a štartuje z Trojičného námestia v Tvrdošíne. Pokračuje na otočku pri priehradnom múre Oravskej priehrady, kde sa bežci môžu pokochať výhľadom na najväčšiu vodnú plochu Slovenska a vracia sa späť do cieľa na námestie do Tvrdošína.

Na podujatí sa okrem domácich bežcov zúčastňujú aj zahraniční  bežci z Poľska, Česka, Maďarska, Ukrajiny a ďalších krajín. Vzácnou návštevou, ktorá odbehla trať pretekov boli bežci z čierneho kontinentu – z Afriky a pochádzali zo štátov ako Keňa a Etiópia. Na pretekoch sú vítané celé rodiny, súťažiť môžu malí aj veľkí bežci, začiatočníci a aj ostrieľaní vytrvalci.

Štart hlavného preteku – behu na 12 km sa uskutoční o 10:15 hod. z Trojičného námestia. Detské kategórie budú štartovať  na námestí postupne od 10. hodiny a po odštartovaní hlavnej kategórie. Prezentácia sa uskutoční od 8:00 do 9:45 hod. vo Veľkej spoločenskej sále v Tvrdošíne.

 

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Preteky pri východe slnka odštartujú ďalší ročník podujatí Tatry v pohybe
Celoročná séria podujatí Tatry v pohybe pokračuje aj v roku 2017. Prvým z tohoročných pretekov je beh pri východe slnka "Sunrise Run", ktorý je súčasťou štvrtého ročníka Zimnej bežeckej série. Štart a cieľ bude v golfovom rezorte vo Veľkej Lomnici v okrese Kežmarok.
viac
03.05.2017
Cyklosezóna na Liptove začína
„CykloKorytnička“, náučno – relaxačná trasa pre peších turistov, bežcov a cyklistov na horských bicykloch z Ružomberka do Korytnice, otvára cyklistickú sezónu na Liptove už najbližšiu sobotu. Organizátori pripravili na tento deň hromadnú jazdu.
viac
12.05.2017
Siedmy ročník Birell BikeFestu 2017 klope na dvere
Posledný májový víkend bude už tradične v bikeparku Kálnica patriť najväčšiemu bicyklovému festivalu na Slovensku.
viac
24.11.2017
Bathory cross 2017
Finálový pretek série "Výživná štvorka" preverí bežcov v lesoch pri Čachtickom hrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %