Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
14.03.2017 12:00

Tvorba detí z materskej školy v Trebišove putovala až do Bruselu


Deti z materskej školy na Ul. Škultétyho v Trebišove.


Materská škola na Ul. Škultétyho je jedinou spomedzi všetkých materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Trebišov, ktorá sa zapojila do celoeurópskeho výtvarného projektu „EUROROZPRÁVKY“.


Projekt vznikol pri príležitosti minuloročného slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Jeho cieľom bolo predstaviť Slovensko, ako modernú a dynamickú krajinu a umožniť tak spoznávanie slovenských miest cez detskú tvorbu. Prácou na projekte sa formoval osobnostný  rozvoj detí predškolského veku, a to  prostredníctvom  rozprávky typickej pre jednu z krajín EÚ. Rozprávka hravým spôsobom zaviedla 30 trebišovských detí do blízkeho i vzdialeného sveta európskeho spoločenstva. Tvorivou činnosťou deti prezentovali vlastné schopnosti. Materská škola sa stala doslova výtvarným ateliérom. Deti maľovali a priestorovo stvárňovali jednu z 28 rozprávok zo všetkých členských krajín Európskej únie.        

Prvé naše kroky po vyhlásení projektu a pridelení rozprávky viedli do školskej knižnice. Tam sme sa zoznámili s maďarskou rozprávkou: „Kráľ Korheľ“, ktorú vybrali pre našu MŠ. Po prečítaní pridelenej rozprávky sme s deťmi začali tvoriť. Deti boli úžasné a veľmi pracovité. Prostredníctvom rôznych aktivít spoznávali Maďarsko, rozprávkový príbeh kráľa Korheľa a ďalších hrdinov, uviedla Slávka Iľková, riaditeľka materskej školy.

Deti a učiteľky z materskej školy intenzívne žili maďarskou rozprávkou po dobu dvoch mesiacov. Malí školáčikovia zhotovili spolu s učiteľkami dva rozprávkové albumy a množstvo výtvarných i plošných prác. Výsledné produkty práce detí z trebišovskej materskej školy prezentovali na vernisáži v Bruseli,  v Bratislave, v Prešove a v týchto dňoch je výstava inštalovaná v budove Mestského úradu v Trebišove.

Čítajte v Obecných novinách č. 9-10/2017 na str. 15.

 

 

Autor: Martina MIŠTANIČOVÁ, hovorkyňa mesta Trebišov


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2018
Každý deň je Deň Zeme
Environmentálne podujatie pri príležitosti osláv Dňa Zeme v Trebišove pripravili organizátori, ktorými boli Štátna ochrana prírody SR CHKO Latorica v spolupráci s mestom Trebišov (odd. školstva), ZŠ na Ul. M. R. Štefánika, ZO Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Trebišov.
viac
18.02.2020
Mesto Trebišov zakúpilo nový autobus
Mesto vlastní nový autobus, ktorý budú využívať predovšetkým deti materských škôl a žiaci základných škôl na prevoz počas školských výletov, členovia umeleckých kolektívov, denných centier a tiež športové kluby pôsobiace na území mesta Trebišov.
viac
05.08.2020
Mesto Trebišov začalo v júli s rekonštrukciou starej „KaSS“
Vďaka získanej účelovej dotácii vlády SR z roku 2019 vo výške 200 000 € sa v júli rozbehla rekonštrukcia spoločensky aj historicky významnej budovy v centre mesta, ktorú Trebišovčania a aj mnohí návštevníci poznajú ako „KaSS-ka“.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %